Zelf thuis bloedspot prikken

Array

AzM ontwikkelt methode waarmee niertransplantatiepatienten thuis zelf bloed prikken
Het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) heeft een methode ontwikkeld waarmee mensen die een niertransplantatie hebben gehad, zelf thuis bloed kunnen prikken om de zogenoemde bloedspiegel vast te stellen. Met een prikpen halen ze zelf twee bloeddruppels uit een vingertop. Die twee bloeddruppels worden op een kaartje gedrukt (bloedspots) en dat kaartje gaat op de post. In het laboratorium van het azM worden deze bloedspots vervolgens geanalyseerd en via de behandelend arts krijgt de patient de uitslag.

Mensen die een niertransplantatie hebben ondergaan, krijgen geneesmiddelen die afstotingsverschijnselen moeten onderdrukken (immunosuppressiva). Om die medicamenten goed te kunnen doseren, moet de bloedspiegel, de concentratie van het middel in het bloed, met enige regelmaat gecontroleerd worden.

Het is belangrijk dat de bloedafname ’s morgens plaatsvindt, op de nuchtere maag. Tot voor kort moest de patient voor die bloedafname naar het ziekenhuis. Dit betekende dus vroeg op en wachten bij de prikdienst. Daarnaast moesten de patienten dan ook nog eens wachten voor een bezoek aan de arts die dan bovendien nog geen uitslag had. Wetende dat veel niertransplantatiepatienten van ver komen, was dat niet erg patientvriendelijk. Nu is er dus een methode ontwikkeld waarmee patienten door middel van een prik in een vingertop bloed kunnen afnemen om dat vervolgens op te sturen naar het ziekenhuis. Als het bloed twee weken voor de reguliere controle wordt opgestuurd, is de uitslag bekend op het moment van de controle.

In het verleden was het technisch niet mogelijk om thuis de bloedspots te laten prikken, simpelweg omdat de apparatuur om die bloedspots te analyseren, niet gevoelig genoeg was. Inmiddels is de techniek dusdanig verbeterd dat de meting betrouwbaar uitgevoerd kan worden.

De nieuwe methode is volgens research-verpleegkundige Monique Mullens en analiste Karin Hoogtanders een doorslaand succes. “Niet alleen het ongemak van het reizen is verleden tijd. Ook is nu de uitslag van de bloedspiegel bekend als patienten bij de arts op controle komen. Tevens kunnen we patienten controleren die voor het werk of vakantie langere tijd in het buitenland verblijven. Zij sturen een bloedspot in en ontvangen per mail of telefonisch de uitslag en eventueel de aanpassing van de dosering”, aldus Mullens. Het succes van de nieuwe methode valt of staat met de kwaliteit van het prikken. Daarom worden er ook trainingen voor patienten georganiseerd.

Inmiddels werken zo’n zestig patienten met deze methode. Jaarlijks komen er ongeveer zeventig niertransplantatiepatienten bij, allemaal potentiele klanten voor het thuis zelf prikken. Nog eens veertig patienten gaan aan een onderzoek meedoen waarbij ze thuis zelf zogenoemde curves (aantal keren per dag prikken) maken en deze opsturen. Dit betekent voor de patient minder ziekenhuisopnames, want een curve wordt normaal gesproken in het ziekenhuis afgenomen.

Het project met het thuisprikken is uniek in Nederland. Verwachting is dat de rest van het land en vervolgens de rest van de wereld zal volgen. Mullens: “In Nederland zijn de afstanden nog relatief klein, maar in andere landen zoals Zweden en Frankrijk ligt dat natuurlijk anders.”

Maastricht UMC+

Met ingang van januari 2008 zijn het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) en de Faculteit Health, Medicine and Life Sciences van de Universiteit Maastricht gefuseerd tot het achtste universitair medisch centrum van Nederland. De nieuwe organisatie heet Maastricht UMC+.
Het Maastricht UMC+ heeft als kerntaken: patiëntenzorg, onderzoek en onderwijs en opleiding. Daarin nemen, naast de standaard patiëntenzorg, topklinische zorg en topreferente zorg een belangrijke plaats in. Deze zijn nauwgezet afgestemd met het fundamenteel en het (experimenteel) klinisch onderzoek. Dit resulteert in de klinische onderzoeksspeerpunten hart en vaten; oncologie, chronische ziekten en geestelijke gezondheidszorg en neurowetenschappen.

Recente artikelen