Aantal ziektemeldingen Q-koorts drastisch gedaald in 2010

Array

Het RIVM-Centrum Infectieziektebestrijding heeft in de periode 1 januari – 8 september 2010 351 meldingen van Q-koorts patienten ontvangen waarvan de eerste ziektedag in 2010 viel. Vorig jaar werden er in dezelfde periode van het jaar 2108 patienten gemeld. In 2010 zijn vijf sterfgevallen gerelateerd aan Q-koorts gemeld bij het RIVM. Dit aantal is niet gewijzigd 29 juni. Bij deze patienten was sprake van chronische Q-koorts, waarbij de infectie in voorgaande jaren was opgelopen. Tevens was er sprake van onderliggende medische problematiek. Dat hebben de ministers Verburg van LNV en Klink van VWS de Tweede Kamer middels een brief laten weten. De snelle stijging van het aantal meldingen zoals dat in 2009 in de maanden april, mei en juni werd waargenomen, heeft zich dit jaar niet laten zien Het is zeer onwaarschijnlijk dat zo’n piek dit jaar nog zal ontstaan.

Op 21 juli jl. heeft minister Klink gemeld dat het RIVM, met alle relevante partners, een plan van aanpak formuleert voor het aanbieden van een humaan Q-koorts vaccin aan mensen met zeer specifieke harten vaatziekten, conform de aanbevelingen van de Gezondheidsraad. Zodra de ministers dit voorstel hebben ontvangen zal Klink de Kamer daarover opnieuw in kennis stellen.

Bron: LNV

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen