Innoverend inbrengsysteem voor botcement bij herstel van wervelfracturen

0
414

Nieuw systeem zorgt voor meer veiligheid voor arts en patient
Steeds meer patienten met een specifieke soort rugpijn profiteren van een behandeling waarbij een wervelfractuur wordt verholpen door de wervel in de oorspronkelijke staat te herstellen met behulp van botcement, de zogenaamde Ballon-Kyphoplastie. Een nieuw Cement Delivery System (CDS) zorgt ervoor dat artsen tijdens de cementinbrengfase een veiligere afstand tot de röntgendoorlichtingsbron kunnen bewaren. Met het CDS-apparaat wordt de procedure meer gecontroleerd uitgevoerd, waardoor de veiligheid van de arts en patient verbetert. Het nieuwe systeem wordt vandaag geïntroduceerd op de jaarlijkse bijeenkomst van de Europese rugvereniging (EuroSpine) in Oostenrijk.

Bij Ballon-Kyphoplastie worden twee speciaal ontworpen ballonnetjes in de ingezakte wervel geplaatst en zachtjes opgeblazen, waarmee de wervelfractuur wordt gecorrigeerd. De ballonnetjes creeren een holte in het wervellichaam en worden gevuld met botcement. Het cement vormt een intern gips dat het wervellichaam in positie houdt. Door gebruik te maken van andere materialen kan de arts met het nieuwe inbrengsysteem het botcement met één hand maar toch met gevoel ingebracht worden.

_____________________________________________
Mxxx (edit redactie) LANCEERT EEN INNOVEREND CEMENTINBRENGSYSTEEM VOOR KYPHON® BALLON- KYPHOPLASTIE

Het KYPHON® Cement Delivery System biedt de mogelijkheid botcement gecontroleerd en buiten het bereik van de röntgendoorlichting in te brengen.

HEERLEN – 15 september 2010 – Medtronic, Inc. (NYSE: MDT) maakte vandaag de Europese lancering bekend van het KYPHON® Cement Delivery System (CDS). Dit innoverende botcementinbrengsysteem vormt een aanvulling op het uitgebreide productaanbod van Medtronic voor de behandeling van vertebrale compressiefracturen (VCF’s) met KYPHON® Ballon-Kyphoplastie.

Dankzij het KYPHON® Cement Delivery System kunnen artsen tijdens de cementinbrengfase van de Ballon-Kyphoplastieprocedure een veiligere afstand tot de röntgendoorlichtingsbron bewaren dan met het huidige inbrengsysteem van Medtronic. Met het CDS-systeem kan KYPHON® ActivOs®- en HV-R®-botcement met één hand maar toch met gevoel ingebracht worden. Bovendien kan de cementstroom met een druk op de Quick-Release knop onmiddellijk worden gestopt. Het KYPHON® Cement Delivery System werd in september 2009 op de markt gebracht in de Verenigde Staten.

“Met het CDS-apparaat breiden we de opties uit voor het gecontroleerd inbrengen van botcement in het wervellichaam,” zegt Alex DiNello, vice president en general manager van de KYPHON®-productafdeling, een onderdeel van de Spinal and Biologics-divisie van Medtronic. “Omdat een behandeling met KYPHON® Ballon-Kyphoplastie door steeds meer artsen als eerste keuze wordt toegepast voor vertebrale compressiefracturen, zullen we producten zoals het CDS-systeem die bijdragen aan de veiligheid van arts en patient, blijven ontwikkelen.”

Tijdens de mininaal-invasieve Ballon-Kyphoplastieprocedure wordt met een naald en een buisje, gewoonlijk aan beide zijden van het wervellichaam, een kleine doorgang gecreeerd in het gefractureerde bot. Orthopedische ballonnen worden ingebracht en vervolgens in het gefractureerde bot opgeblazen om te proberen de hoogte van de ingezakte wervel te herstellen. Het opblazen van de ballonnen creeert holten in het wervellichaam die worden gevuld met botcement, dat een “inwendig gips” vormt om het omringende bot te ondersteunen.

Andere chirurgische therapieen voor VCF’s zoals vertebroplastie zijn ontwikkeld om de fractuur te stabiliseren zonder de vervorming van het wervellichaam te corrigeren en laten geen gecontroleerde vulling met botcement toe. Ballon-Kyphoplastie werkt anders. Bij Ballon-Kyphoplastie drukken de opgeblazen ballonnen het poreuze bot samen. Zo kunnen de fractuurlijnen opgevuld worden om de kans op lekkages te beperken. De ruimte die ontstaat biedt verder de mogelijkheid om onder lage manuele druk een viskeuzer botcement te injecteren. Ook dit heeft tot doel het lekkagerisico te verminderen.

Medtronic heeft over de hele wereld al meer dan 700.000 fracturen behandeld met Ballon-Kyphoplastie en wereldwijd ongeveer 14.000 rugspecialisten opgeleid om Ballon-Kyphoplastie uit te voeren. KYPHON® Ballon-Kyphoplastie heeft een laag complicatiepercentage. De procedure houdt risico’s in (bv. cementlekkage), inclusief ernstige complicaties die in zeldzame gevallen fataal kunnen zijn. Deze procedure is niet voor iedereen geschikt. Er is een voorschrift vereist. Patienten moeten hun arts raadplegen voor een volledige lijst van indicaties, contra-indicaties, voordelen en risico’s. Alleen de patient zelf en zijn/haar arts kunnen bepalen of deze procedure geschikt is en toegepast wordt bij hem/haar.

Medtronic zal vandaag het KYPHON® Cement Delivery System introduceren op de jaarlijkse bijeenkomst van de Europese rugvereniging (EuroSpine) in Oostenrijk.

Meer informatie over het KYPHON® Cement Delivery System is beschikbaar op www.kyphon.com

Over de Spinal and Biologics-divisie van Medtronic
De Spinal and Biologics-divisie is gevestigd in Memphis, Tennessee (VS). De divisie is wereldwijd leider in de wervelkolommarkt en stelt zich tot doel om de behandeling van wervelkolomaandoeningen te bevorderen. De Spinal and Biologics-divisie werkt samen met wereldberoemde chirurgen, onderzoekers en innovatieve partners om geavanceerde producten en technologieen aan te bieden voor neurologische, orthopedische, tandheelkundige en wervelkolomaandoeningen. Meer informatie over de behandelingen kunt u vinden op onderstaande websites voor patientenvoorlichting: www.spinalfracture.com, www.xstop.com, www.back.com, www.iscoliosis.com, www.maturespine.com en www.necksurgery.com.