Vraag naar zorgpersoneel vereist creatieve aanpak

De vraag naar personeel in de ouderenzorg zal minder hard stijgen, is de conclusie van een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dat dinsdag is gepresenteerd. Dat neemt niet weg het tekort op de arbeidsmarkt een probleem is en blijft, stelt ActiZ directeur Aad Koster. Oplossingen moeten ook gezocht worden in technologische en organisatorische aanpassingen.
De senioren van de toekomst zullen steeds gezonder worden, verwacht het SCP. Daarom zal de vraag naar personeel tot 2030 jaarlijks ‘slechts’ met 1,2 procent stijgen tot uiteindelijk 300.000 arbeidsplaatsen. In de periode 1985-2005 steeg de vraag naar zorg met 1,8 procent per jaar.

Technologie en planning

Is dat goed nieuws? Koster: “Volgens de ramingen van het SCP zullen er in 2030 140.000 mensen extra nodig zijn in de zorg. Die gaan we niet zomaar vinden. Nu zijn is het in sommige regio’s al moeilijk genoeg om de beschikbare arbeidsplaatsen te vullen met goed gekwalificeerd personeel. Behoud en werving van medewerkers, kijken naar een uitbreiding van de inzetbaarheid van deeltijders, het optimaliseren van arbeidsomstandigheden is niet genoeg. We moeten ook blijven zoeken naar oplossingen in de technologie, planning en een andere manier van organisatie. En dat moet allemaal tegelijk gebeuren.”

Eigen regie
ActiZ presenteerde dit voorjaar haar visie op een toekomstbestendige ouderen- en thuiszorg, waarbij de eigen regie van de client centraal staat. Wanneer mensen langer zelfstandig blijven en meer zelf kunnen blijven doen, hoeven zij minder een beroep te doen op de zorg, is het uitgangspunt. Daarbij worden zij ondersteund door zorgprofessionals. In juli heeft ActiZ samen met clienten- en ouderenorganisaties een voorstel voor het regeerakkoord met diezelfde strekking naar de toenmalige informateurs gestuurd. “Dat is één oplossingsrichting voor het arbeidsmarkttekort,” zegt Koster. “We hopen dan ook dat de nieuwe regering de juiste keuzes maakt om dit voorstel in de praktijk uit te werken.

Bron: Actiz

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen