Vergeet ‘t maar, Alzheimer niet beter met pijnstiller

0
165

Het leek zo veelbelovend, het beschermende effect van pijnstillers als ibuprofen tegen het ontstaan van Alzheimer. Een klinische studie laat zien dat die pillen niet werken als je eenmaal Alzheimer hebt. Toch is ook dit negatieve resultaat een belangrijke ontdekking.

Hypothese verworpen
`Hoewel bekend is dat mensen die veel van deze `NSAID’s’ slikken – zoals reumapatienten – een duidelijk kleinere kans hebben op de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer, blijkt uit mijn onderzoek helaas niet dat we de aftakeling door de ziekte kunnen vertragen met een dagelijkse dosis pijnstiller.‘ De Jong gaf haar proefpersonen een jaar lang dagelijks een NSAID of een placebo en een maagbeschermer tegen de bijwerkingen.

Toch is ook dit negatieve resultaat belangrijk, zegt haar copromotor Marcel Verbeek. `Het is een belangrijke hypothese die we hier ontkrachten. Patienten met Alzheimer ontwikkelen plaques van eiwitten in de hersenen, waarbij ook kleine ontstekingen ontstaan die het ziekteproces versnellen. Tegen de tijd dat klinisch is vast te stellen dat mensen Alzheimer hebben, helpt het kennelijk niet meer die ontstekingen te behandelen.’

Bron: RU

Vorig artikelDNA-dynamiek in overvolle celkern in kaart gebracht
Volgend artikelLUMC participeert in twee consortia Nierstichting
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.