Overmatig drankgebruik leidt vaak tot spijt onder studenten

Array

Bijna 40 procent van de studenten heeft wel eens spijt van een ‘dronken actie’. De helft daarvan heeft zich schuldig gemaakt aan vreemdgaan of heeft spijt van een onenightstand. Wellicht heeft de link alcohol en seks daar iets mee te maken. De helft van de studenten krijgt meer zin in seks door alcohol. Dat blijkt uit onderzoek van Studenten.net onder 1317 studenten. De resultaten zijn te lezen in de studentenspecial van Nieuwe Revu, welke gister verscheen.

Wo’ers (44%) blijken iets vaker spijt te hebben dan hbo’ers (39%). Andere respondenten biechtten dronken acties op als:”iedereen uit mijn telefoonlijst opbellen en de meest schaamteloze gesprekken voeren die ik de volgende dag vergeten was”, “een dik lelijk wijf gescoord”, “ik heb mijn borsten laten zien”, “ik heb eens teveel whiskey en bier door elkaar gedronken en ben uiteindelijk een nacht in de cel beland wegens openbare geweldpleging” en “in een dronken bui heb ik een agent ondergekotst”.

Meer dan de helft van de studenten moet wel eens overgeven van drank (57%), van wie de meeste ongeveer een keer per jaar. Een kwart van de studenten vindt dronken medestudenten kansloos.

Teveel drinken lijkt op de studieresultaten weer geen invloed te hebben. Slechts een op de vijf studenten geeft aan dat teveel drinken wel eens een negatieve invloed heeft gehad op de studieprestaties. Wat betekent dat bijna 80 procent daar nog nooit last van heeft gehad.

Wat drinken studenten?

Tweederde van de studenten drinkt bier. 1 op de 5 studenten wordt pas na meer dan 15 biertjes dronken. Bijna de helft geeft aan tussen de 6 en 10 biertjes dronken te zijn.
Een op de tien studenten drinkt 5 tot 10 glazen wijn per week. Waar het merendeel 7 wijntjes wel als maximum heeft op een avond.

Wodka (43%), tequila (41,5%) en Bacardi (43,5%) zijn de populairste sterke dranken. Whisky doet nog goed mee met 29 procent. Jenever wordt door slechts 1 procent van de studenten als ‘favoriete sterke drank’ aangeduid.

Tweederde van de studenten drinkt wel eens een shotje tijdens het stappen.

1 op de 10 studenten geeft 100 – 150 euro per maand uit aan drank. Een op de vijf zegt minder dan 10 euro per maand aan drank uit te geven.

Extreme manieren van drinken

8,5 procent van de studenten heeft wel eens een ‘extreme manier van alcohol innemen’ geprobeerd. Vooral alcohol inhaleren (26%) en drank snuiven (16%) is populair onder studenten. Verder werden “een meter bier atten” genoemd en is de Tequila Suicide erg populair: “zout snuiven, tequila shotten, citroen in je oog”.

Waarom drinken studenten?
Studenten drinken vooral omdat ze het lekker (76%) en gezellig vinden (79%). Ook wordt alcohol dankbaar ingezet als ontspanningsmiddel door 55 procent van de studenten. Een op de tien studenten begeeft zich tot tamelijk zorgelijke motieven: alcohol als fysieke behoefte of om de problemen te verdringen.

Bron: Studenten.net

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen