Denemarken integreert alle spoedzorg

0
537

In Denemarken nemen huisartsen de telefoon aan als een patient belt naar de huisartsenpost. Zij handelen per uur 15 (!) patienten af. In een kort gesprek van enkele minuten stellen zij een diagnose, geven advies, schrijven een recept uit, vragen om naar de post te komen of regelen een visite. Via geavanceerde ICT informeren zij direct de eigen huisarts van de patient en sturen zij, indien van toepassing, een elektronisch recept naar de dienstapotheek.Denemarken staat aan de vooravond van integratie van huisartsenposten en Spoedeisende Hulpafdelingen (SEH’s). Een SEH wordt dan voortaan alleen toegankelijk als er vooraf gebeld is. Fysieke op SEH en telefonische triage op de HAP krijgen dan dezelfde beslisbomen en protocollen.

Deze informatie verstrekte de Deense hoogleraar huisartsgeneeskunde Frede Oleson, in zijn plenaire toespraak tot de deelnemers aan het tiende Nationale Spoedzorg Congres (zie ook het bericht elders op deze site). In Nederland neemt een triagist (= meestal een ervaren huisarts assistente met een vervolgopleiding triage) de telefoon aan bij een huisartsenpost. Zij doen gemiddeld vier tot zes en geen vijftien patienten per uur. In de wandelgangen van het congres geloofden de deelnemers niet dat in Denemarken vijftien (!) per uur te woord worden gestaan.

Onderzoekers van het Julius Centrum en IQ Health Care gaan nader bekijken of de telefonische triage in Denemarken vergelijkbaar is met die in Nederland. De PP presentatie van Oleson, vol boeiende details en kengetallen, staat binnenkort op www.integratedcare.nl Oleson en Schrijvers  zijn van plan op het elfde congres van het International Network of Integrated Care (INIC) de integratie van spoedzorg in Nederland en Denemarken te vergelijken. Dat congres vindt plaats op 31 maart en 1 april 2011 in de Zuiddeense stad Odense. Daar komt ook de geïntegreerde zorg aan patienten met COPD, hartfalen, diabetes en oncologische aandoeningen aan de orde. Wilt u naar dit congres en uw kennis delen met collega’s uit Denemarken en andere Europese landen? Surf dan naar www.integratedcare.org..