Nieuwe inzichten door het onderzoek naar ADHD en verslaving

Array

Internationaal netwerk ICASA definitief opgericht
Met de lancering van de website www.adhdandsubstanceabuse.org is het Internationale Netwerk ADHD en Verslaving (ICASA) officieel een internationale stichting.

“Een grote stap vooruit in het onderzoek naar ADHD en verslaving”, aldus ICASA-directeur Geurt van de Glind van het Trimbos-instituut. “ICASA maakt het mogelijk om innovatief onderzoek op te zetten met een team van international deskundigen en zo bij te dragen aan meer kennis over de relatie tussen ADHD en verslaving”, stelt Sharlene Kaye van het National Drug and Alcohol Research Centre in Australie.

ICASA (International Collaboration on ADHD and Substance Abuse) is een international netwerk van meer dan 40 wetenschappers uit 11 EU-landen, de Verenigde Staten en Australie met één gemeenschappelijk doel: zorgen dat minder mensen met ADHD verslaafd raken door een betere herkenning, diagnose en behandeling van zowel ADHD als verslaving.

Op dit moment lopen er drie verschillende studies. Een internationale studie om te onderzoeken hoe vaak ADHD voorkomt onder verslaafden. Een tweede genetische studie onder diezelfde verslaafden om na te gaan of er genetische aanleg is bij een specifieke groep ADHD patienten voor het ontwikkelen van een verslaving. Tot slot wordt gekeken of middels een nieuwe innovatieve internetapplicatie mensen op ADHD kunnen worden gediagnosticeerd.

Verder zijn er twee nieuwe studies in ontwikkeling: een naar de genetische oorsprong van verslavingen en een tweede naar het effect van lichamelijke beweging op mensen met ADHD en verslaving.

Over ADHD en verslaving
Onder mensen met een verslaving is 15-30% ook gediagnosticeerd met ADHD. Er is steeds meer bewijs dat ADHD is een risicofactor in het ontwikkelen en in standhouden van een verslaving. Zo is ADHD geassocieerd met gebruik op jongere leeftijd van verslavende middelen, sneller verslaafd raken en meer problemen met het gebruik van middelen.

Er is weinig bekend over het voorkomen van ADHD in Europa onder verslaafden, er is geen prevalentie studie uitgevoerd.  Veel ADHD-patienten zijn niet als zodanig gediagnosticeerd en ontberen daardoor ook de juiste behandeling. Ook is er nog geen langdurig en systematisch onderzoek gedaan naar het effect van ADHD-behandelingen op het verloop van verslavingen. Het doel van ICASA is meer kennis vergaren en het bewustzijn rondom ADHD en verslaving vergroten.

Bron: Trimbos

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen