ASz erkend als ‘Traumacentrum level 2’

Array

Het Albert Schweitzer ziekenhuis, locatie Dordwijk (Dordrecht) is voor de komende twee jaar officieel erkend als ‘Traumacentrum level 2’. Deze status zegt iets over de deskundigheid, paraatheid en organisatie van de Spoedeisende Hulp (SEH) en over de samenwerking van de SEH met andere afdelingen die betrokken zijn bij de zorg aan zwaargewonde patienten.
De status is toegekend door Traumacentrum Zuid West Nederland, dat de traumazorg in dit deel van het land coördineert. De ‘promotie’ van level 3 naar 2 brengt met zich mee dat ambulances patienten met zwaardere of complexere verwondingen naar het Albert Schweitzer ziekenhuis kunnen brengen. Daarbij gaat het om mensen bij wie op basis van het ongeval ernstig letsel wordt verwacht, zoals na een ongeval met hoge snelheid of grote schade, of na een val van grotere hoogte. Ook een patient met lage bloeddruk (teken van een bloeding), snelle ademhaling of sufheid moet naar level 2.

,,Level 2 is het hoogst haalbare voor een regionaal ziekenhuis en wij zijn er dan ook bijzonder trots op”, verduidelijkt Pol Stuart, medisch manager SEH. ,,Alleen level 1 is hoger, maar dat niveau is uitsluitend weggelegd voor gespecialiseerde traumacentra. Daarheen gaan patienten in geval van bijvoorbeeld coma, dwarslaesie, duidelijk meerdere grote breuken of steekwonden.”

Ondanks de opgetogenheid, komt de toekenning voor Stuart niet als een volkomen verrassing. ,,Wij hebben vorig jaar zelf gevraagd om visitatie door Traumacentrum Zuid West Nederland, omdat wij meenden dat we al op level 2 functioneerden.” Dit werd onlangs officieel bevestigd. Opvallend is dat de visitatie eerder dit jaar plaatsvond op de oude SEH van de locatie Dordwijk. De nieuwe, die op 2 juli in gebruik werd genomen, is veel beter geoutilleerd en groter. Stuart: ,,Het advies dat Traumacentrum Zuid West Nederland ons in zijn verslag geeft om een tweede ‘shockroom’ te openen – een grote traumakamer – is daarmee direct al opgevolgd.”

De nieuwe SEH van de locatie Dordwijk is op dit moment een van de modernste van het land. Artsen en verpleging kunnen de stand van zaken rondom elke patient aflezen op grote ‘Schipholmonitors’. Centrale patientbewaking en medische gassen zijn voorhanden op alle 21 behandelplekken. Voorts is er onder meer een afzonderlijke kinderkamer, brandwondenkamer, acute psychiatrische kamer en familiekamer. Een ultramodern ct-scanapparaat wordt in oktober geïnstalleerd op de SEH.

Level 2 is een erkenning voor het hele ziekenhuis, zegt Stuart. ,,Bij ons begint de zorg aan een zwaargewonde patient, maar later nemen andere afdelingen het proces over. Wij hebben moeten aantonen dat we intensief en uitstekend samenwerken met onze chirurgen, operatiekamers, de afdeling Radiologie en de Intensive Care. Deze toekenning is dus echt een gezamenlijke prestatie.”

Of de komende tijd een verschuiving plaatsvindt in de patienten die worden binnengebracht, is volgens Stuart even afwachten. ,,Omdat ons niveau al zo hoog lag, kregen we al regelmatig patienten binnen die op een Traumacentrum level 2 thuishoorden. Bovendien ligt het Erasmus MC – een Traumacentrum level 1 – relatief dichtbij ons. Met zeer zwaargewonden gaat de ambulance daar vanuit onze regio vaak al automatisch naar toe.” Voor het Albert Schweitzer ziekenhuis is level 2 in de eerste plaats vooral een belangrijke bevestiging van de kwaliteit van de patientenzorg, aldus Stuart.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen