Beter gebruik antibiotica vermindert resistente bacteriën

Zorgvuldiger gebruik van antibiotica in ziekenhuizen vermindert het aantal resistente bacterien. Onderzoek van Ina Willemsen heeft aangetoond dat gerichte verbeteracties (scholing, goede richtlijnen en terughoudend beleid bij verstrekken antibiotica) effect hebben op het gebruik van antibiotica en de waargenomen resistentie. Willemsen promoveert woensdag 22 september aan VU medisch centrum. Bijna vijf procent van alle patienten die in een ziekenhuis antibiotica krijgen voorgeschreven, krijgt deze middelen onterecht, blijkt uit promotie- onderzoek van infectiespecialiste Ina Willemsen van het Amphia Ziekenhuis in Breda. In het onderzoek is gekeken naar achttien ziekenhuizen.

Willemsen onderzocht het antibioticagebruik in Nederlandse ziekenhuizen. Het blijkt dat nog altijd regelmatig onjuist en onnodig antibiotica worden voorgeschreven, voornamelijk uit de zogenaamde groep fluoroquinolonen. Door het in kaart brengen van de wijze waarop en wanneer deze middelen worden voorgeschreven kunnen specifieke maatregelen worden ingezet om het gebruik van antibiotica te verminderen en hiermee de stijgende trend van resistente bacterien. Willemsen toonde aan dat een pakket van verbeteracties, persoonlijke benadering en gerichte scholing van medisch personeel in combinatie met duidelijke protocollen en terughoudend beleid in verstrekken van antibiotica, succesvol is. De hoeveelheid gebruikte antibiotica en het voorkomen van resistente bacterien verminderde significant.

De richtlijnen voor het gebruik van antibiotica worden niet door alle ziekenhuizen nageleefd. In het slechtst presterende ziekenhuis was het gebruik van antibiotica in ruim dertig procent van de gevallen onterecht.
In Nederlandse ziekenhuizen wordt dagelijks ruim 30 % van de patienten behandeld met antibiotica. Het voorkomen van resistente bacterien varieert sterk tussen ziekenhuizen, hoe complexer de zorg hoe vaker resistentie wordt waargenomen. De verspreiding van resistente bacterien in Nederlandse ziekenhuizen is onder controle door het gevoerde infectiepreventiebeleid.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen