IGZ beveelt tandarts in Amsterdam behandeling van patienten te staken

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft gisteren tandarts F. te Amsterdam het bevel gegeven met onmiddellijke ingang geen patienten meer in zijn praktijk te behandelen. De inspectie constateerde tijdens een onaangekondigd bezoek op 17 september grote tekortkomingen in de praktijk, die ernstig gevaar voor de patientveiligheid opleveren.

De IGZ trof in de tandartsenpraktijk een groot aantal tekortkomingen aan, zoals:

  • De hygiëne en de infectiepreventie schoten ernstig tekort, waardoor patiënten onvoldoende werden beschermd tegen besmettingsgevaar. Zo gebeurde bijvoorbeeld de reiniging, desinfectie en sterilisatie van de instrumenten niet volgens de richtlijnen. De sterilisator werd niet systematisch onderhouden, waardoor de goede werking en daarmee de steriliteit van de tandheelkundige instrumenten niet gewaarborgd was. Schone en vuile instrumenten werden niet duidelijk gescheiden. Instrumentarium lag onafgedekt opgestapeld op het werkblad. Handhygiene was onvoldoende en er werden slechts sporadisch handschoenen en gezichtsmaskers gedragen. Gebruikte naalden werden niet conform de richtlijn afgevoerd, maar gewoon met het huisvuil meegegeven.
  • De praktijk voldeed niet aan het stralingsbesluit Kernenergiewet. De tandarts werkte onbevoegd met röntgenapparatuur, want hij beschikt niet over een stralingsdeskundigheid certificaat. Ook bleek de veiligheid van de röntgenapparatuur niet gewaarborgd; er is geen risicoanalyse uitgevoerd en er zijn geen onderhoudsrapporten aanwezig.
  • De praktijk voldeed niet aan de richtlijn voor een goede dossiervoering. Er werd niet structureel gekeken naar de medische geschiedenis van patienten door een medische anamnese. Er werd geen gebruik gemaakt van een gezondheidsvragenlijst. Een periodieke update werd slechts incidenteel afgenomen en niet altijd schriftelijk vastgelegd.

Aanleiding voor het onaangekondigde bezoek waren bevindingen uit eerdere inspectiebezoeken en een signaal dat de tandarts, ondanks zijn faillissement, nog steeds praktijk hield.

Dit bevel op grond van de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG) is ingegaan op 22 september 2010 en geldt tot het moment dat de praktijk naar het oordeel van de inspectie weer verantwoorde zorg kan leveren. De inspectie zal dit ter plaatse toetsen voordat de tandarts in deze praktijk weer patienten mag behandelen.

Bron: IGZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen