Meer dan honderd meldingen seksueel misbruik kinderen jeugdzorg

Bij een speciaal meldpunt over seksueel misbruik van kinderen in de jeugdzorg zijn al meer dan honderd meldingen gedaan. Het gaat om kinderen die door de kinderbescherming waren geplaatst in katholieke instellingen.  De meldingen zijn telefonisch gedaan bij de commissie-Samson, die vandaag een onderzoeksplan presenteert.

De commissie werd dit jaar ingesteld door het kabinet, naar aanleiding van de berichten van seksueel misbruik van kinderen in katholieke instellingen. Daar kreeg de commissie-Deetman ruim 900 meldingen binnen.

Het meldpunt, van de commissie-Samson, werd twee maanden geleden geopend. De commissie is ingesteld na berichtgeving van RTL Nieuws over het grote misbruikschandaal in Huize Nazareth in Tilburg.

De ruim honderd meldingen die bij Samson zijn binnengekomen, zijn voor een deel verjaard. Sommige zijn van een recentere datum. Meldingen die niet verjaard zijn, worden na overleg met betrokkenen doorgegeven aan het Openbaar Ministerie (OM).

Van de klachten die oud-procureur-generaal Rieke Samson binnenkreeg is een deel verjaard, maar er zijn ook recente klachten bij. Die worden doorgestuurd naar het Openbaar Ministerie voor verder onderzoek.

Zelf gaat de commissie onderzoeken hoe het misbruik heeft kunnen plaatsvinden en of er signalen van misbruik bekend waren bij de overheid. Er worden geen specifieke gevallen onderzocht. Er wordt gekeken naar internaten, kindertehuizen en pleeggezinnen in de periode van 1945 tot nu, net als bij de commissie-Deetman.

De meeste meldingen zijn binnengekomen bij het telefonisch meldpunt dat in juli is geopend (070-3765872). Dat meldpunt blijft open en de commissie roept betrokkenen op zich te blijven melden. De zaken die tot nu toe naar boven zijn gekomen werden gemeld door slachtoffers, ouders en andere betrokkenen.

Samson hoopt in de zomer van 2012 een rapport te kunnen presenteren.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen