Meer dan honderd meldingen seksueel misbruik kinderen jeugdzorg

0
231

Bij een speciaal meldpunt over seksueel misbruik van kinderen in de jeugdzorg zijn al meer dan honderd meldingen gedaan. Het gaat om kinderen die door de kinderbescherming waren geplaatst in katholieke instellingen.  De meldingen zijn telefonisch gedaan bij de commissie-Samson, die vandaag een onderzoeksplan presenteert.

De commissie werd dit jaar ingesteld door het kabinet, naar aanleiding van de berichten van seksueel misbruik van kinderen in katholieke instellingen. Daar kreeg de commissie-Deetman ruim 900 meldingen binnen.

Het meldpunt, van de commissie-Samson, werd twee maanden geleden geopend. De commissie is ingesteld na berichtgeving van RTL Nieuws over het grote misbruikschandaal in Huize Nazareth in Tilburg.

De ruim honderd meldingen die bij Samson zijn binnengekomen, zijn voor een deel verjaard. Sommige zijn van een recentere datum. Meldingen die niet verjaard zijn, worden na overleg met betrokkenen doorgegeven aan het Openbaar Ministerie (OM).

Van de klachten die oud-procureur-generaal Rieke Samson binnenkreeg is een deel verjaard, maar er zijn ook recente klachten bij. Die worden doorgestuurd naar het Openbaar Ministerie voor verder onderzoek.

Zelf gaat de commissie onderzoeken hoe het misbruik heeft kunnen plaatsvinden en of er signalen van misbruik bekend waren bij de overheid. Er worden geen specifieke gevallen onderzocht. Er wordt gekeken naar internaten, kindertehuizen en pleeggezinnen in de periode van 1945 tot nu, net als bij de commissie-Deetman.

De meeste meldingen zijn binnengekomen bij het telefonisch meldpunt dat in juli is geopend (070-3765872). Dat meldpunt blijft open en de commissie roept betrokkenen op zich te blijven melden. De zaken die tot nu toe naar boven zijn gekomen werden gemeld door slachtoffers, ouders en andere betrokkenen.

Samson hoopt in de zomer van 2012 een rapport te kunnen presenteren.