Nederlanders wijken af in reactie op maagzuurremmers

Array

Onderzoeker pleit voor een stapsgewijze individuele dosering in plaats van ‘one dose fits all’
Eénderde van de Nederlanders reageert onvoldoende op de dosering maagzuurremmers die standaard wordt voorgeschreven. Door erfelijke variaties breekt hun lever de medicijnen te snel af en kan de maagzuurremmer zijn werk niet doen. Bij deze patienten zou de dosering verhoogd moeten worden om echt effect te hebben op hun maagklachten. Nicole Hunfeld concludeert dit in haar onderzoek, waarop zij morgen promoveert aan het Erasmus MC.

Maagzuurremmers worden in de lever omgezet in werkzame stoffen die het maagzuur tegengaan. Afhankelijk van iemands DNA-profiel, kan de werking van de lever per persoon verschillen, wat leidt tot een zwakkere of een betere zuurremming. Uit het onderzoek van Hunfeld blijkt nu dat in de Nederlandse bevolking vooral DNA-varianten voorkomen die zorgen voor een verminderde zuurremming. Dit geldt voor ongeveer éénderde van alle Nederlanders. Dit is in grote tegenstelling tot bijvoorbeeld de Aziatische bevolking, waar vooral genetische varianten voorkomen die leiden tot een sterkere zuurremming. Aziatische mensen reageren daardoor veel beter op maagzuurremmers.

Hunfeld, in opleiding tot ziekenhuisapotheker: “Voor de Nederlanders die te maken hebben met een verminderde zuurremming is het raadzaam dat de dosering van hun maagzuurremmer wordt verhoogd. Een andere mogelijkheid zou zijn dat hun arts een maagzuurremmer voorschrijft die wat minder gevoelig is voor deze erfelijke variaties. Op basis van mijn onderzoek kom ik in ieder geval tot de conclusie dat de standaard dosering van maagzuurremmers niet bij alle patienten werkt. Het is van belang dat patienten zich daarvan bewust zijn, zodat zij contact opnemen met hun arts wanneer de maagzuurremmers onvoldoende werken. De behandelend arts kan ze dan adviseren over een andere dosering of een andere maagzuurremmer.”

Hunfeld deed onderzoek naar de maagzuurremmers die in Nederland het meest door artsen worden voorgeschreven, de zogenoemde proton pomp remmers. Deze medicijnen zijn bedoeld voor patienten met maagklachten, zoals brandend maagzuur of een maagzweer. Ze worden ook voorgeschreven aan patienten die medicijnen gebruiken die de maag kunnen beschadigen, zoals zware pijnstillers. Maagzuurremmers behoren al jaren tot de top tien van medicijnen die het meest worden voorgeschreven, zowel in Nederland als internationaal. Hunfeld heeft nu voor het eerst onderzocht hoezeer genetische verschillen tussen patienten een effect hebben op de werkzaamheid van de maagzuurremmers.

Hunfeld voerde haar onderzoek uit op de afdelingen maag-, darm- en leverziekten van het HagaZiekenhuis in Den Haag en het Erasmus MC in Rotterdam.

Recente artikelen