Opzet incidentonderzoek IGZ

Array

Datum 23 september 2010

Betreft opzet incidentonderzoek IGZ
Geachte voorzitter,

In het Algemeen Overleg Medische Zorg Asielzoekers op 9 september 2010 heb ik toegezegd uw Kamer te informeren over de opzet van het onderzoek dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is gestart naar de dood van een zwangere Somalische vrouw in het asielzoekerscentrum (AZC) van Leersum. In deze brief zet ik de opzet van het onderzoek naar dit incident uiteen. De inspectie acht het van belang dat helder wordt wat er gebeurd is in het AZC van Leersum mede in relatie tot de kwaliteit van de gezondheidszorg aldaar. De inspectie beschouwt de melding als een calamiteit zoals genoemd in de Kwaliteitswet Zorginstellingen en doet onderzoek conform de ‘Leidraad Meldingen’. In deze leidraad, welke als bijlage is bijgevoegd, worden de onderzoeksmogelijkheden van de IGZ beschreven.
Het IGZ:onderzoek naar het incident loopt op dit moment. Aan alle bij het incident betrokken partijen is gevraagd om onderzoek te doen naar wat gebeurd is inclusief een analyse, conclusies en te nemen maatregelen. Allen rapporteren aan de inspectie hierover. De inspectie betrekt in haar onderzoek ook de rol van de COA:medewerkers (niet:medische gidsfunctie) hoewel zij daar strikt genomen geen toezicht op heeft. Het COA zal op dezelfde wijze onderzoek doen en aan de inspectie rapporteren. De inspectie zal eveneens de echtgenoot van de overleden Somalische vrouw horen.
Op basis van de informatie die de inspectie op deze wijze van alle betrokken partijen krijgt kan de inspectie beslissen tot aanvullende vragen, tot het verrichten van eigen onderzoek of kan gekomen worden tot een eindrapport met conclusies en aanbevelingen. Inmiddels heeft de inspectie de rapportages van de betrokken partijen ontvangen. Naar aanleiding van deze informatie heeft de inspectie besloten eigen aanvullend onderzoek te doen.
Het rapport van de inspectie wordt in het najaar verwacht. Uw Kamer heeft mij gevraagd specifieker aan te geven op welke termijn de resultaten bekend zijn. Omdat het nu nog niet duidelijk is wat het aanvullend onderzoek door de IGZ oplevert, kan ik u hierop geen concreet antwoord geven.

Ik vertrouw erop dat ik u hiermee voldoende heb geïnformeerd.

Hoogachtend,

de Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen