TU Delft wordt reserveproducent medisch isotopen ‎

Array

De TU Delft gaat in geval van nood medische isotopen produceren voor de Nederlandse ziekenhuizen. Daarvoor wordt de onderzoeksreactor aangepast. De afgelopen twee jaar heeft Nederland regelmatig te maken gehad met een isotopen-tekort. Slechts vijf kernreactoren in de wereld zorgen voor de productie van medisch isotopen. In Petten staat een van de producenten, een oude reactor. Die reactor kwam begin dit jaar stil te liggen door een lekkende leiding, maar draait nu weer.

In februari van dit jaar liet de TU Delft weten een deel van de productie van medische isotopen reactor Petten overnemen te kunnen nemen. Het RID maakte toen bekend ongeveer tien procent van de productie van de Nuclear Research & consultancy Group (NRG) in Petten over te willen nemen. Inmiddels is deze oplossing dus gefiatteerd door minister Klink waardoor er nu een einde komt  aan de nijpende tekorten zoals afgelopen jaar. Vorig jaar werden behandelingen, door een eerder stilleggen van de reactor ook al uitgesteld. Dit besluit is heel belangrijk om een dreigend tekort aan medisch isotopen te voorkomen.

Normaal gesproken levert NRG Covidien bestraald verrijkt uranium, waar het bedrijf dan het 99-molybdeen uit wint. Het RID gaat nu, in geval van nood, de NRG-rol gedeeltelijk overnemen.
De onderzoeksreactor van de TU Delft kan tijdelijk een deel van de productie van medische isotopen overnemen van de kernreactor in Petten. Het reactorinstituut heeft ongeveer anderhalve maand nodig om de productie van radio-isotopen voor te bereiden, schat prof.dr. Bert Wolterbeek (toegepaste natuurwetenschappen).

De reactoren in Petten en Canada zijn verantwoordelijk voor tachtig procent van de wereldproductie van radio-isotopen.
Productie draaien in de Delftse onderzoeksreactor gaat weliswaar ten koste van het onderzoek, maar de RID-onderzoekers steunen het aanbod unaniem, zo bleek aan het begin van dit jaar.

Molybdeen
Het Reactor Instituut Delft heeft de mogelijkheden berekend voor met name de productie van één zeer belangrijk medisch isotoop: molybdeen-99. Het materiaal wordt jaarlijks miljoenen keren gebruikt, vooral voor het opsporen van diverse tumoren. Wolterbeek: ”We denken in Delft zo’n tien procent van de molybdeenproductie van Petten te kunnen overnemen.

De isotopen worden gebruikt voor het opsporen van tumoren en de behandeling van kanker. De verbouwing van de reactor duurt enkele maanden. Dan kan de TU voorzien in de behoefte aan isotopen voor de Nederlandse ziekenhuizen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen