Uitbouw van dringende psychiatrische hulp voor minderjarigen nodig

Array

Steeds meer kinderen en jongeren hebben dringende psychiatrische hulp nodig. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) onderzocht samen met de Universiteit Antwerpen de problematiek. Volgens dat onderzoek moet de noodhulp aan kinderen en jongeren op elk moment beschikbaar zijn en liefst ook nog eens binnen de leefomgeving van de minderjarige.

Hoewel het aan cijfers ontbreekt om precieze ramingen te maken, stelt het KCE één spoedeisende hulpfunctie per 150 000 minderjarigen voor, minstens één per provincie. Dit komt neer op ongeveer vijftien functies voor crisishulp voor heel Belgie.

Stijgend aantal minderjarige patienten
Er bestaan weinig officiele gegevens, maar in Belgie stijgt het aantal kinderen en jongeren met dringende psychiatrische problemen. Er is een gebrek aan kinderpsychiaters en de sector kampt met wachtlijsten. Meestal gaat het om jongeren tussen 12 en 15 jaar. Ze kampen vooral met zelfmoordplannen of -pogingen en gedragsproblemen, zoals agressie.

Geen herkenbare toegang tot crisishulp
Jongeren krijgen vandaag op verschillende manieren toegang tot crisishulpverlening: via de hulpverlening door de spoeddiensten van de algemene ziekenhuizen en (kinder)psychiatrische diensten, de centra voor geestelijke gezondheidszorg, de welzijnszorg … of nadat zij in aanraking kwamen met politie en justitie.
De bevoegdheden binnen de geestelijke gezondheidszorg zijn dus versnipperd en de diensten die met crisisinterventie bezig zijn werken niet altijd samen. Er is behoefte aan een herkenbare en goede toegang tot dringende psychische hulpverlening en een geïntegreerde aanpak bij de zorgverlening door alle betrokken diensten.

Crisishulp mag nooit geweigerd worden
Het KCE pleit ervoor om urgentiehulp uit te bouwen als een functie, zijnde een activiteit of dienstverlening, en niet een dienst of afdeling: verschillende types zorgverstrekkers moeten samenwerken om de meest gepaste hulp te verstrekken aan het kind. Het belangrijkste doel van de functie is dat de veiligheid van de patient en zijn onmiddellijke omgeving onmiddellijk verzekerd wordt.

Meer informatie vindt u in het officieel persbericht van het KCE.

Raadpleeg het rapport ‘Spoedeisende psychiatrische hulp voor kinderen en adolescenten’ op de website van het KCE.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen