Professor Brian Kobilka geeft Ariëns lezing 2010

Professor Brian Kobilka zal de Ariens lezing 2010 presenteren tijdens de FIGON Dutch Medicines Days op 5 oktober. Dr. Brian Kobilka is hoogleraar Moleculaire en Cellulaire Physiologie aan de Stanford Universiteit in de Verenigde Staten. De Ariens lezing, die wordt gesponsord door MSD, is een erkenning voor het  indrukwekkende wetenschappelijk oeuvre van Dr. Kobilka op het gebied van de receptor farmacologie.

Het onderzoek van Dr. Kobilka richt zich op het begrip van de structurele basis voor de functionele eigenschappen van G-eiwit-gekoppelde receptoren. Dit zijn receptoren die betrokken zijn bij de overdracht van signalen die worden doorgegeven door hormonen en neurotransmitters. Als zodanig vormen ze een belangrijk aangrijpingspunt voor geneesmiddelen. Een kwart van alle geneesmiddelen oefent zijn werking uit via G-eiwit-gekoppelde receptoren, die daarmee de meest succesvolle klasse van aangrijpingspunten voor geneesmiddelen zijn.

Dr. Kobilka bestudeert het mechanisme van activering van G-eiwit-gekoppelde receptoren door gebruik te maken van geavanceerde fluorescentie technieken. Recent heeft Dr. Kobilka met behulp van eiwitkristallografie de driedimensionale structuur opgehelderd van de b2 adrenerge receptor. De opheldering van de kristalstructuur was een doorbraak in het veld, want eiwitkristallografie van G-eiwit-gekoppelde receptoren is erg moeilijk. Bovendien wordt algemeen verwacht dat nieuwe inzichten in de structuur en werking van G-eiwit gekoppelde receptoren zullen bijdragen aan de ontwikkeling van meer effectieve en selectieve geneesmiddelen.

De titel van de Ariens lezing is “The dynamic process of GPCR activation: insights from the human beta 2 receptor”. De lezing zal worden gehouden in Congres centrum De Werelt in Lunteren van 17.30 tot 18.30 op dinsdag 5 oktober.

De Ariens lezing

De Ariens lezing wordt jaarlijks georganiseerd door de Nederlandse Vereniging voor Farmacologie (NVF) ter nagedachtenis aan professor Ariens, een van de grondleggers van het vakgebied farmacologie en professor aan de Universiteit van Nijmegen.

Sinds 1985 worden wetenschappers met een aanzienlijke staat van dienst binnen de farmacologie uitgenodigd om de Ariens lezing in Lunteren te geven tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de NVF. Een overzicht van voorgaande sprekers is terug te vinden op de website van de NVF (www.nvfarmaco.nl).

MSD erkent het belang van het werk van professor Ariens als grondlegger voor de farmacologie in Nederland en het belang van farmacologie als essentieel onderdeel bij de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. MSD ondersteunt daarom de Nederlandse Vereniging voor Farmacologie en de Ariens Award.

Recente artikelen