NHG-KNGF richtlijn gestructureerde informatie-uitwisseling huisarts-fysiotherapeut

Array

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) en het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) hebben een nieuwe gezamenlijke richtlijn ontwikkeld. Deze nieuwe ‘NHG-KNGF richtlijn gestructureerde informatie-uitwisseling’ is samen met Nictiz ontwikkeld.

De richtlijn beschrijft de momenten waarop huisarts en fysiotherapeut informatie uitwisselen en aard en omvang van de door de ontvanger gewenste informatie in gestructureerd formaat ten behoeve van de elektronische overdracht. Naast het verwijsproces en het aanvragen van een eenmalig consult door de huisarts is aandacht besteed aan de overdracht bij DTF (Directe toegang fysiotherapie).

Bij de ontwikkeling is onder meer gebruik gemaakt van een reeds bestaande NHG richtlijn voor de informatie-uitwisseling tussen huisarts en specialist (HASP) en de KNGF richtlijn verslaglegging.

Tijdens het totstandkomingproces is de richtlijn ter becommentariering voorgelegd aan praktiserend huisartsen, fysiotherapeuten en leveranciers van IT systemen.

De nieuwe richtlijn dient als basis voor een door Nictiz te ontwikkelen standaard ten behoeve van de uitwisseling van zorginhoudelijke gegevens tussen huisarts en fysiotherapeut en is een leidraad voor IT leveranciers ten behoeve van de ontwikkeling van producten en diensten die het zorgproces ondersteunen.

De zorgprofessional wil dat zijn ICT omgeving hem in staat stelt om snel een overdrachtsbericht samen te stellen (of geautomatiseerd te verwerken) die inhoudelijk aansluit bij de informatiebehoefte. De richtlijn stelt de zorgprofessional in staat om vast te stellen of hiervan ook in de praktijk sprake is.

De richtlijn is hier te downloaden.

Bron: Nictiz

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen