Het gaat goed met de Centra voor Jeugd en Gezin

Array

Uit onderzoek blijkt dat ouders zich geholpen voelen door de Centra voor Jeugd en Gezin (CJG). Vrijwel alle CJG’s doen aan vroegsignalering. In honderden gemeenten zijn de opvoedcursussen Samen Starten begonnen. Het evidence based werken is vanzelfsprekend geworden: niemand knutselt nog zelf hulpverlening en cursussen in elkaar. Het aantal opvoedadviseurs binnen CJG’s is enorm toegenomen.

Deze opgewekte woorden sprak Jo Hermanns, hoogleraar algemene opvoedkunde te Amsterdam. Hij is samen met kinderarts Ferko Öry en Guus Schrijvers geestelijk vader van deze centra. Hermanns maakte zijn opmerkingen aan het begin van het congres Recente Ontwikkelingen in de Centra voor Jeugd en Gezin dat op vrijdag 24 september plaats vond in het landelijke congrescentrum De Aker te Putten. Aan dit congres namen 140 leidinggevende professionals deel.

Hermans juichte niet alleen maar signaleerde ook tekortkomingen. De samenwerking tussen partijen binnen en rond het CJG gaat niet gemakkelijk. Er zijn te vaak organisatiebureaus nodig om die samenwerking op gang te brengen en te houden. Verder is er weinig know how om een specifiek zorgaanbod te doen aan ouders en kinderen met opvoed- en opgroeiproblemen. Ook is van belang dat CJG’s ook zelf hulp aanbieden. Want, aldus Hermanns, een CJG mag geen verwijsmachine worden.

U treft over enkele dagen de Power Point presentatie van Jo Hermanns aan op www.integratedcare.nl Tot zover dit bericht. Eind maart 2011 start het Julius Centrum de Masterclass voor leidinggevenden van CJG’s. In elf bijeenkomsten van vier uur reikt men aan maximaal zestien leidinggevenden en ervaren professionals kennis en vaardigheden. Over een maand komt de brochure uit. Wilt u die zeker ontvangen? Stuur dan een mail naar Masterclass organisator Petra Schimmel. Haar emailadres is [email protected].

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen