Opvoedcursus Samen Starten is groot succes in Engeland

0
364

Wie in Engeland moeite heeft het eigen kind op te voeden, kan vanaf de geboorte het opvoedprogramma Sure Start volgen. In Nederland heet dit van oorsprong Amerikaanse programma Samen Starten. Honderden Nederlandse gemeenten  zijn bezig dit  programma op te starten. De 3500 Engelse Centra voor Jeugd en Gezin Engeland begonnen er in het jaar  2000 mee.

Het kostte de eerste jaren veel tijd en geld om Sure Start van de grond te krijgen. Want personeel moest worden getraind, software ontwikkeld, cursusruimte ingericht en de bekendheid onder ouders moest toenemen. Na acht jaar blijkt Sure Start een alle opzichten een groot succes:
1. De opvoedcompetenties van ouders in de laagste inkomensgroepen nemen toe
2. De leervaardigheden van kinderen op voorschool en basisonderwijs gaan omhoog
3. De zorgconsumptie in ziekenhuis en geestelijke gezondheidszorg neemt af
4. De criminaliteit en geweldpleging door ouders verminderde, hoewel dat geen expliciet doel was van Sure Start.

Al deze positieve berichten reikte de Londense hoogleraar Edward Melhuish aan in zijn plenaire lezing op het congres Recente Ontwikkelingen in de Centra voor Jeugd en Gezin dat op vrijdag 24 september plaats vond in het landelijke congrescentrum De Aker te Putten. Aan dit congres namen 140 leidinggevende professionals deel. Melhuish waarschuwde Nederlandse gemeenten en professionals om niet te snel resultaten van Samen Starten en Centra voor Jeugd en Gezin te verwachten. Hij had er achter jaar voor nodig in Engeland.

U treft over enkele dagen de Power Point presentatie van Edward Melhuish aan op www.integratedcare.nl Tot zover dit bericht. Eind maart 2011 start het Julius Centrum de Masterclass voor leidinggevenden van CJG’s. In elf bijeenkomsten van vier uur reikt men aan maximaal zestien leidinggevenden en ervaren professionals kennis en vaardigheden. Over een maand komt de brochure uit. Wilt u die zeker ontvangen? Stuur dan een mail naar Masterclass organisator Petra Schimmel. Haar emailadres is P.J.Schimmel@umcutrecht.nl