Patiënten extra ‘verwend’ tijdens Internationale Dag van de Palliatieve Zorg op 9 oktober

Array

Patienten op de palliatieve unit van het Albert Schweitzer ziekenhuis én hun naasten krijgen op 9 oktober onder meer een luxe ontbijt met krant, een uitgebreide lunch en een à la carte diner met desgewenst een wijntje. Er worden hand- en voetmassages en gelaatsbehandelingen gegeven. De ‘Mediclowns’ brengen een bezoek. Dit stukje ‘verwenzorg’ vindt plaats in het kader van de Internationale Dag van de Palliatieve Zorg, bedoeld om dit speciale type zorg meer bekendheid te geven. De dag is overigens géén open dag voor het publiek.
Palliatieve zorg is de zorg die erop gericht is om een patient met een levensbedreigende ziekte een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven te geven, legt coördinerend verpleegkundige Marlene van der Wulp van de palliatieve unit van het Albert Schweitzer ziekenhuis uit. Op afdeling B3 van de locatie Dordwijk bevinden zich acht ‘palliatieve bedden’. Van der Wulp: ,,Palliatieve patienten zijn in hun laatste levensfase, maar nog niet stervende. De palliatieve fase kan, afhankelijk van de ziekte en de conditie van de patient, tot wel enkele jaren duren. In die periode is de behandeling niet meer gericht op genezing, maar op het bestrijden van ongemakken als pijn, benauwdheid of misselijkheid.”

Daarnaast kan levensverlengende therapie gaande zijn, zoals bestraling of chemotherapie. Vaak, maar niet altijd, is er sprake van kanker.

Eenmaal gestabiliseerd, is het de bedoeling dat de patient weer naar huis kan, of naar een verpleeghuis of een hospice. ,,Wij zijn dus geen ‘stervensafdeling’, hoewel dat nog vaak wordt gedacht”, zegt Van der Wulp. ,,Rond palliatieve zorg bestaan nog veel misverstanden en onbekendheid – niet alleen in de samenleving, maar zelfs binnen de zorg. Soms liggen patienten op andere verpleegafdelingen, die bij ons eigenlijk beter op hun plek zouden zijn. Daarom kunnen op de Internationale Dag van de Palliatieve Zorg ook collega’s uit het ziekenhuis bij ons komen kijken, zodat ze zien wat wij hier doen en tijdig aan ons denken wanneer dat aan de orde is.”
Op de palliatieve unit wordt tweemaal per week multidisciplinair overleg gevoerd tussen de behandelaren van de patient en gespecialiseerde palliatief verpleegkundigen. Zij hebben kennis van de bestrijding van lichamelijke ongemakken, maar ook voor de psychische gesteldheid van de patient, voor de thuissituatie en het welzijn van naasten, voor spiritualiteit en zingeving en voor belangrijke keuzes waar patienten voor komen te staan. Van der Wulp: ,,Als wij zien dat iemand geestelijk lijdt of dat de familie vastloopt, kunnen we ook op die gebieden specialistische hulp inroepen.”

Daarnaast heeft de palliatieve unit de zogeheten ‘complementaire zorg’ hoog in het vaandel staan: massages, voetbaden, aromatherapie en/of koude- en warmtepakkingen worden er veelvuldig toegepast. Op 9 oktober kunnen ook partners en andere naasten van de patienten daarmee kennismaken tijdens een bezoekuur dat de hele dag duurt, van 9.30 tot 20.00 uur. De patienten zelf krijgen ook op uiteenlopende manieren extra aandacht.

De Internationale Dag van de Palliatieve Zorg wordt voor de zesde keer op rij gehouden. Het Albert Schweitzer ziekenhuis doet voor het vierde achtereenvolgende jaar mee.

Bron: AZS

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen