Preferentiebeleid UVIT ondergraaft zorg opnieuw

Array

Het door zorgverzekeraars UVIT gevoerde preferentiebeleid leidt opnieuw tot ondergraving van de kwaliteit van zorg. Volstrekt onvergelijkbare geneesmiddelen worden in één groep geplaatst en kunnen zonder tussenkomst van de behandelend arts worden gewisseld. Bij sommige middelen kan het daarbij gaan om levensbedreigende situaties, waarbij de keuze van een geneesmiddel uiterst nauwkeurig moet gebeuren. “Het preferentiebeleid is hier duidelijk wederom uit de bocht gevlogen”, aldus Nefarma-directeur Michel Dutrée.
In het kader van het preferentiebeleid heeft UVIT fabrikanten uitgenodigd om biedingen te doen voor het mogen leveren van bepaalde geneesmiddelen. De verzekeraar wil alleen de gunstigste aanbieding vergoeden. Hierbij gaat het uitsluitend om de laagste prijs.
Leden van Nefarma laten weten dat onvergelijkbare geneesmiddelen naast elkaar worden gezet alsof ze moeiteloos onderling uitwisselbaar zijn, zonder dat de behandelend arts daarvan op de hoogte is. Dit is de kern van het preferentiebeleid.
Het betreft in dit geval bijvoorbeeld middelen die na een transplantatie worden gebruikt, maar ook middelen voor de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

UVIT geeft bedrijven de kans vragen te stellen over de biedingsprocedure, maar beantwoordt die met een standaardbrief. Daarin gaat de zorgverzekeraar niet in op de vragen, aldus de betrokken bedrijven.
Nefarma gaat inventariseren of deze handelwijze van UVIT door meer leden wordt herkend en zal contact opnemen met de verzekeraar. De vereniging vindt de handelwijze van de zorgverzekeraar uit het oogpunt van patientenzorg onverantwoord. In kringen van patienten en artsen klinkt hetzelfde geluid.

Bron: Nefarma

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen