Relatie Pandemrix en narcolepsie onvoldoende bewezen

0
262

Het Comite voor geneesmiddelen voor humaan gebruik (CHMP) van het Europese geneesmiddelenbureau EMA concludeert op basis van alle beschikbare gegevens dat er onvoldoende bewijs om is een oorzakelijke relatie tussen het gebruik van Pandemrix (griepvaccin) en narcolepsie (slaapziekte) te veronderstellen.

De CHMP vindt de balans werkzaamheid risicos nog steeds positief en ziet op dit moment, hoewel herbeoordeling nog niet is afgerond, geen reden om tijdelijke maatregelen te treffen.

De herbeoordeling door de CHMP werd noodzakelijk na meldingen van narcolepsie bij patienten in de leeftijd van 5 tot 49 jaar die zijn gevaccineerd met Pandemrix. Op 17 september 2010 waren er 81 meldingen gedaan die narcolepsie suggereerden. Het merendeel van deze meldingen was afkomstig uit Zweden en Finland. De CHMP verwacht de herbeoordeling binnen drie tot zes maanden te kunnen afronden.

Het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb heeft tot op heden geen meldingen ontvangen over de relatie tussen Pandemrix en narcolepsie.

Meer informatie:

Bericht College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG)

EMA press release: European Medicines Agency updates on the review of Pandemrix and reports of narcolepsy

Bron: Lareb

Vorig artikelDoelbewust Pink 2009
Volgend artikelBestraling uitstellen: overlevingskans lijkt toe te nemen
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.