Kinderen met migraine hebben niet méér psychische klachten

Promovendus Jacques Bruijn: “Eerst migraine aanpakken, pas later verwijzing naar psycholoog of psychiater overwegen.
Er bestaan grote verschillen in diagnostiek en effectiviteit van behandeling van migraine bij kinderen of bij volwassenen. Kinderen met migraine hebben niet méér psychische klachten dan gezonde kinderen, anders dan bij volwassenen waarbij wel degelijk verbanden zijn aangetoond tussen migraine en psychische klachten. Adequate diagnostiek en behandeling, gericht op verbetering van de migraineklachten moet de voorkeur hebben boven verwijzing naar psycholoog of psychiater. Dit en meer op het gebied van migraine bij kinderen en hun kwaliteit van leven concludeert kinderarts-kinderneuroloog Jacques Bruijn in zijn proefschrift waar hij vandaag op promoveert.

Dr. Jacques Bruijn, kinderarts en kinderneuroloog in het Vlietland Ziekenhuis in Schiedam, deed zijn onderzoek op de afdeling kindergeneeskunde van het Vlietland en de afdeling kinderneurologie van Erasmus MC – Sophia. Bruijn beschrijft in zijn proefschrift verschillende onderzoeken bij kinderen met migraine.

De kwaliteit van leven bij kinderen met migraine of hoofdpijn is slechter dan bij gezonde kinderen. Behandeling met riboflavine, bij volwassenen effectiever dan placebo, blijkt bij kinderen met migraine vooralsnog niet effectief. Na negen maanden behandeling met riboflavine en placebo, ongeacht in welke volgorde, is echter wel aangetoond dat de kwaliteit van leven belangrijk beter werd. Dit kan te maken hebben met het feit dat alle kinderen van het begin af aan leefregels kregen met de nadruk op vermindering van televisie kijken of computeren en verbetering van slaap. Slaapgebrek wordt vaak gezien als belangrijke veroorzaker van migraineaanvallen, bij kinderen blijkt echter een nacht minder slapen geen belangrijke uitlokkende factor te zijn voor het krijgen van een migraineaanval.

Bruijn: “Mijn belangrijkste conclusie is dat kinderen met migraine niet méér psychische klachten hebben dan gezonde kinderen. Dit is in tegenstelling tot migraine bij volwassenen, waarbij in verschillende onderzoeken verbanden zijn aangetoond tussen psychische klachten en migraine. Dit betekent dat het over het algemeen verstandig is om kinderen met migraine eerst adequaat te diagnosticeren en te behandelen, gericht op verbetering van de migraineklachten, voordat verwijzing naar psycholoog of psychiater wordt overwogen.”

Bruijn doet in zijn proefschrift verder aanbevelingen voor het beter opzetten van geneesmiddelenonderzoek bij kinderen met migraine door bijvoorbeeld kwaliteit van leven (KvL) en psychologisch functioneren als uitkomstmaat te gebruiken.

Recente artikelen