Overheid handelde te afwachtend op Q-koorts-epidemie

Array

Den Haag heeft veel te afwachtend gereageerd op de Q-koorts-epidemie in Brabant. Dat kwam onder meer omdat de Mexicaanse Griep alle aandacht opeiste. Op woensdag 29 september heeft de commissaris der koningin in Noord Brabant – W. van de Donk – het evaluatierapport rond de aanpak van Q-koorts in Noord-Brabant officieel in ontvangst genomen. Het rapport is uitgevoerd door Mirte Post. Zij is hierin begeleid vanuit de Radboud Universiteit, faculteit Biomedische Wetenschappen en door de PRVMZ.

De onderzoekers zeggen dat Brabant niet voorbereid was op een een voor mensen besmettelijke ziekte bij vee. Er zou een Brabants draaiboek moeten komen voor als zoiets weer gebeurt. De onderzoekers zeggen ook dat als er in het begin strengere maatregelen waren genomen de ruiming van de geitenhouderijen niet nodig was geweest.

Volgens de onderzoekers werd Q-koorts door Den Haag te lang gezien als een regionaal probleem. GroenLinks heeft Kamervragen gesteld over het rapport. De in het rapport genoemde aanbevelingen werden positief ontvangen en er komt een vervolgoverleg met PRVMZ en de commissaris over hoe de aanbevelingen in de praktijk te brengen. Klik hier voor het rapport. Klik hier voor de begeleidende brief aan de CdK. Ook landelijk is er een onderzoek gaande naar de gang van zaken rond de Q-koorts-epidemie, maar dat wordt pas eind november verwacht.

Bron: PRVMZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen