There is a crack in everything. That’s how the light gets in.

Array

Hans van der Poel is pers-/ nieuwsfotograaf doet in het dagelijks leven vooral nieuwsfotografie.Maar voor het bijzondere verhaal van Anneke maakte Hans graag een uitzondering. Het lijflied van Anneke in die periode was Anthem van Leonard Cohen. In dat lied zit ook de tekst There is a crack in everything. That’s how the light gets in.
Door het verhaal van Anneke kwam al snel de associatie van water als bron van kracht maar ook van emoties. En licht dat door een bladerdak  komt. We kozen als locatie de grootste waterval die Nederland rijk is. De watervallen van Loenen liggen in het bos, dus lichtval en voldoende licht is een uitdaging. Een plek waar je als fotograaf moet spelen met het licht. En op zoek naar de gaten in het bladerdak om een mooi reflectie in het water te krijgen. We hebben dat licht mooi kunnen vangen, waardoor Anneke ook letterlijk in het middelpunt van het licht zit. Het resultaat is een foto van een vrouw die haar strijd met kanker al heeft gestreden. Het water in de waterval maakt energie vrij. En zo ontstond het bijna Boeddha-achtige beeld. De foto laat een vrouw zien die weer in haar kracht is en verwarmd door de zonnestralen. Het resultaat is een foto van een “statige koningin” in Pink die haar emoties en haar ziekte heeft getrotseerd en die straalt in het licht.

There is a crack in everything. That’s how the light gets in.

Anneke Derksen(48)
Anneke is een alleenstaande moeder en moet dus voor haar twee kinderen en voor zichzelf zorgen. Toen ze alles aardig op de rails had, voelde ze een knobbeltje in haar borst. Het zat haar vanaf het begin niet lekker. Na de diagnose en de punctie bleken haar vermoedens juist. Ze had borstkanker. Ze werd geopereerd en ook de borstreconstructie was goed gelukt. Daarnaast waren haar lymfeklieren in de oksel schoon, dus niets leek een goed herstel in de weg te staan. Twee weken later bleek helaas de tumor van een type te zijn wat in 45% van de gevallen weer terugkomt. Een zware tegenvaller. Toen ze aan het traject van bestraling begon besloot haar vriendin dat er een netwerk van vrienden moest komen om haar te ondersteunen. Er moest voor de kinderen worden gezorgd en er moest ook gezorgd worden dat Anneke tijdens de behandelingen in het ziekenhuis er niet alleen voorstond. Anneke was niet enthousiast maar later bleek dat deze “Friends Protection” erg hard nodig zou zijn. Binnen de kortste keren was een schema gemaakt en was het rooster ook bemand. Samen met die vrienden werd niet alleen het gezin gerund, maar ook bereidden ze zich grondig voor op de behandelingen. Het netwerk bracht liefde, aandacht, praktische hulp gezelligheid en een netwerk van kennis. Samen met Twee van haar vriendinnen en bevriende arts (Neeltje Steeghs) werden haar behandelingen en behandelopties grondig voorbereid. Hierdoor was Anneke in staat om op basis van gelijkwaardigheid en met behoud van eigen regie haar keuzes( kon) te maken. Dat heeft er voor Anneke aan bijgedragen dat zij het gevoel heeft de meest optimale behandeling te hebben gekregen, daardoor was zij tijdens de behandeling mentaal ook zeer sterk. Iets wat door haar behandelend arts Neeltje Steeghs als zeer prettig werd ervaren. Aan het einde van de bestralingsperiode werd duidelijk da ze ook aan de chemo moest. Toen bleek haar netwerk van vrienden bittere noodzaak, Anneke had veel meer zorg nodig. En er kwam zelf een moment dat het leek alsof ze aan de verkeerde kant van de lijn kwam. Maar na vele bergen te hebben overwonnen gaat het goed met Anneke. Anneke heeft nu nog wel zeven (tot tien) jaar hormoontherapie, dat is voor haar nog een lange tijd flink ingrijpend. Nu (is) werkt ze er hard aan om haar geest en lijf weer sterk te maken. De afgelopen periode hebben haar ook veel goede dingen gebracht. Al is het niet zeker makkelijk om borstkanker als alleenstaande moeder te moeten bevechten. Alle patientcontacten met het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis zijn gericht op optimale communicatie MET patienten. Dat is iets wat Anneke bijzonder heeft gewaardeerd . Er was in het AVl altijd ruimte voor vragen en tijd om je ongerustheid weg te nemen, waar mogelijk. Anneke heeft het ziekenhuis dan ook ervaren als deskundig, betrokken en professioneel.
Het is indrukwekkend dat zoveel mensen in je omgeving en netwerk gewoon willen helpen, totaal onverwacht en veel meer dan je denkt en hoopt. Dat is de boodschap die Anneke vooral wil uitdragen. Als je iets overkomt, realiseer je dan dat iedereen vrienden en een netwerk heeft die jou in zo’n situatie willen helpen. Haar netwerk is niet bijzonder en zoveel anders dan het netwerk van vrienden en familie die wij allemaal hebben.

Af en toe staat Anneke zichzelf toe om er bij stil te dat het niet altijd goed kan gaan. Maar bang is ze niet meer. Haar lijfspreuk is ook de titel van de foto;
There is a crack in everything
That’s how the light gets in.

Het vriendennetwerk is een mooi energiegevend middel; (heeft inmiddels een vervolg gekregen). Want ook al hebben mensen het druk. Als je hulp/zorg georganiseerd wil moet je de juiste vertaalslag maken om hulp ook daadwerkelijk om te zetten in continuïteit van zorg die voor iedereen haalbaar is. Anneke heeft daarom wel wat praktische tips:

A.DURF MENSEN IN JE OMGEVING TE VRAGEN OM TE HELPEN
B.ZET IEMAND ANDERS IN OM HET NETWERK TE ORGANISEREN
C.MAAK CONCREET WAT JE NODIG HEBT
D.SCHAKEL MENSEN TIJDIG IN, IPV OP LAATSTE MOMENT
E.HOUD JE NETWERK OP DE HOOGTE VAN DE ONTWIKKELINGEN, MET EEN WEKELIJKSE MAIL OF BLOG
F.MAAK EEN SCHEMA
G.GEEF IEDEREEN DE RUIMTE OM DATGENE TE DOEN WAT PAST.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen