Het Haagse Juliana Kinderziekenhuis is 125 jaar sterk

Array

Het Juliana Kinderziekenhuis (JKZ) viert dit jaar haar 125-jarig bestaan. In deze 125 jaar  is dit kinderziekenhuis uitgegroeid tot het Haagse  kinderziekenhuis van groot formaat, waar nagenoeg alle specialismen in vertegenwoordigd zijn. Op 1 oktober 2010 vieren (oud)medewerkers van het JKZ en genodigden dit bijzondere jubileum.

Binnen de kindergeneeskunde is in 125 jaar veel veranderd en verbeterd. Een kind werd vroeger gezien als een kleine volwassene, nu is de zorg binnen de kindergeneeskunde op het kind gericht en staan het kind en het gezin centraal. Ouders vervullen een belangrijke rol bij de behandeling en worden hierbij nauw betrokken. Het is niet meer voor te stellen dat een kind in het verleden alleen – zonder steun van de ouders – soms weken in het ziekenhuis verbleef.

Optimale kindzorg
Alle medici, paramedici en verpleegkundigen van het JKZ zijn zeer gemotiveerd en speciaal opgeleid om optimale zorg aan kinderen te bieden. Er wordt rekening gehouden met de levensfase en eventuele wensen van een kind. Speelmogelijkheden, dieetwensen, contact met school en vrienden en het blijven slapen van ouders worden afgestemd met het kind. Naast de fysieke zorg is er veel aandacht gekomen voor de sociale, psychische en culturele aspecten. De opnameduur bij ziekte is met alle ontwikkelingen duidelijk bekort. Steeds meer behandelingen vinden plaats in dagopname of poliklinisch en – indien mogelijk – zelfs thuis.

Het Juliana Kinderziekenhuis is het enige niet-academische kinderziekenhuis in Nederland, en heeft nagenoeg alle specialismen in huis. De kracht van het Juliana Kinderziekenhuis is dat alle deskundigen bij elkaar onder één dak aanwezig zijn, dat optimaliseert de vaak multidisciplinaire zorg.  Mede daardoor vervult het JKZ een belangrijke functie voor de gehele regio.

Deelspecialisatie
Binnen de (para)medische en verpleegkundige zorg en de kindergeneeskunde heeft deelspecialisatie een grote vlucht genomen. Zo zijn er bijvoorbeeld gespecialiseerde verpleegkundigen en kinderartsen ten behoeve van de behandeling van onder andere diabetes, cystic fibrosis (taaislijmziekte), epilepsie, incontinentie en obesitas. Daarnaast heeft de laatste decennia vanuit medische specialismen in de volwassenenzorg ook deelspecialisatie voor de kindergeneeskunde plaatsgevonden.

Honderdvijfentwintig jaar historie van het Haagse kinderziekenhuis
Op 1 oktober 1885 werd aan het Prins Hendrikplein in het Zeeheldenkwartier het eerste Haagse kinderziekenhuis geopend. Het bestond uit zes bedjes en een wieg. De verpleegkosten bedroegen 75 cent per dag. Het ziekenhuis, met geneesheer-directeur Daniel Louis van Wely (1849-1920) en verpleegkundig directrice Jacoba van Deinse als eerste directeuren, werd gefinancierd door ‘begunstigers’. In 1887 bezocht Koningin Emma, kort na haar benoeming  tot beschermvrouwe, de instelling.

Omdat het Kinderziekenhuis al snel te klein bleek, werd na zes jaar een nieuw kinderziekenhuis gebouwd aan de Laan van Meerdervoort (hoek Tasmanstraat). In 1913 trad Dr. Hendrik A. Stheeman toe als geneesheer directeur, die als kinderarts internationale bekendheid genoot.

Juliana Kinderziekenhuis
Zestien jaar later werd een nieuw gebouw betrokken aan de Dr. van Welylaan, vernoemd naar de eerste geneesheer-directeur Van Wely (1849-1920). Dit ziekenhuis, gelegen in de duinen, was ontworpen door de beroemde bouwmeester Eduard Cuypers (1859-1927) die in 1925 ook het Rode Kruisziekenhuis had gebouwd.

Tijdens de officiele opening in 1929 door Koningin Moeder Emma, kreeg het kinderziekenhuis voor het eerst een naam, het Juliana Kinderziekenhuis vernoemd naar Prinses Juliana. Het kinderziekenhuis profileerde zich als ziekenhuis met een centrumfunctie. Omdat besmettelijke ziekten in die tijd één van de belangrijkste sterfteoorzaken vormden, stond de isolatie van zieke kinderen voorop. De inrichting van de verpleegafdelingen werd daarom bepaald door isolatieboxen met glazen wanden.

Oorlogsjaren
Tijdens de oorlogsjaren 1940-1945 werd het ziekenhuis verboden om zijn naam naar een lid van het Koninklijk Huis  te vernoemen. In 1943 werd het ziekenhuis door de bezetters gedwongen te verhuizen naar enkele gebouwen van de stichting Rosenburg aan de Haagweg. Er werd ook een noodziekenhuis aan de Naarderstraat ingericht voor de verpleging van twintig  tuberculose patientjes. Een moeilijke tijd volgde met amper voedsel, geen watervoorziening en een noodaggregaat voor de elektrische stroom. Bijna ongeschonden, dankzij de persoonlijke inspanningen van Dr. Dicke en zijn vrouw, kon het ziekenhuis aan de Dr. van Welylaan in oktober 1945 weer betrokken worden.

Fusies
Na een fusie met het Rode Kruis Ziekenhuis betrok het Juliana Kinderziekenhuis in 1999 het nieuwe gebouw aan de Sportlaan naast het in 1960 herbouwde Rode Kruisziekenhuis. In 2004 fuseren het Juliana Kinderziekenhuis/Rode Kruis Ziekenhuis en Ziekenhuis Leyenburg. In de bouwplannen als gevolg van deze fusie krijgt het Juliana Kinderziekenhuis een nieuwbouw locatie aan de Leyweg. Deze bouw moet nog beginnen.

Het Juliana Kinderziekenhuis is in 2010 uitgegroeid tot het enige niet academische kinderziekenhuis in Nederland. Het kinderziekenhuis heeft een enorme polikliniek, 90 klinische bedden verspreid over drie verpleegafdelingen, een moderne neonatologische unit en een dagbehandeling. Tevens heeft het kinderziekenhuis eigen operatiefaciliteiten. Met meer dan 20.000 SEH bezoeken per jaar heeft het JKZ  een van de drukst bezochte kinderspoedeisende hulpafdelingen van Nederland.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen