Kleur en natuur in nieuwe Kinder-IC LUMC

Array

Het Leids Universitair Medisch Centrum heeft een nieuwe Kinder-IC. De zeven kamers, waar maximaal 12 patienten kunnen worden verpleegd,  bieden veel meer privacy en rust dan de voormalige kinder-IC-zaal. De rust wordt verder versterkt doordat iedere kamer een eigen kleur heeft gekregen. Deze kleuren, aangevuld met rustgevende natuurbeelden per kamer, dragen bij aan de “healing environment” van de Kinder-IC.

Beelden van bloemen, landschappen en dieren zijn in gepaste vorm in iedere kamer aangebracht. Daarmee krijgen de kamers diepte en wordt er een relatie met de buitenwereld gevormd. Van elke kamer is één wand bekleed, de overige wanden zijn wit. Voor de ramen zijn gekleurde, makkelijk verplaatsbare gordijnpanelen aangebracht, om de kamers nog verder van kleur te voorzien. De balie voor de verpleegkundigen is vrolijk oranje geworden.

De nieuwe Kinder-IC bestaat nu uit vijf tweepersoonskamers en twee isolatiekamers. Ieder bed heeft TV met DVD en kent camerabewaking boven het bed, van waaruit de verpleging vanaf de balie direct zicht heeft op de patient. Het LUMC is één van de drie kinderhartcentra in Nederland, waardoor er met name veel hartpatienten zijn opgenomen op de IC. De gemiddelde ligduur is ruim 5 dagen.
Om ook ouders van zieke kinderen rust en ruimte te bieden, heeft het Ronald McDonald Huis een vierde ouderzitkamer in het LUMC geopend, die zich op de Kinder-IC bevindt.

De eerste patientjes zullen op woensdag 6 oktober naar hun nieuwe kamer verhuizen.

LUMC

Als het centrum van medische vernieuwing streeft het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) naar een (inter)nationaal erkende vooraanstaande rol in de verbetering van de kwaliteit van de gezondheidszorg. De kerntaken van het LUMC zijn onderzoek, onderwijs, patiëntenzorg, opleiding en bij- en nascholing. Het LUMC maakt deel uit van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). De NFU is een samenwerkingsverband van de acht universitair medische centra (UMC’s) in Nederland.

Recente artikelen