Stand van zaken bereikbaarheid acute zorg Groningen en Zeeland

Rijksoverheid

Datum 30 september 2010
Betreft Stand van zaken Groningen en Zeeland

Geachte voorzitter,

In reactie op uw verzoek geef ik u bijgaand de actuele stand van zaken over de regio’s Noord Oost Groningen en Zeeland.
Bij brief van 22 juli 2010 heb ik u geïnformeerd over de uitkomsten van de bereikbaarheidsanalyse die het RIVM voor de regio Noord Oost Groningen heeft uitgevoerd. Ik heb in diezelfde brief aangegeven dat in de huidige situatie de OZG locatie Delfzijl als enige ziekenhuis in de regio kritisch is, dat wil zeggen dat als de SEH van dit ziekenhuis sluit er 1.200 inwoners niet meer binnen een tijdsbestek van 45 minuten een SEH kunnen bereiken. Mijn huidige beleid is erop gericht de kwaliteit en bereikbaarheid van de acute zorg in de regio te waarborgen.

Ik heb al eerder aangegeven dat krimpregio’s als Noord Oost Groningen mijn bijzondere aandacht hebben in verband met hun kwetsbaarheid als het gaat om verantwoorde kwaliteit en bereikbaarheid van zorg. Juist in deze kwetsbare regio’s zie ik ten aanzien van deze kwaliteit en bereikbaarheid ook een belangrijke rol voor de ziekenhuizen zelf, de zorgverzekeraar in de regio en andere partners in de keten van de acute zorg. Ik hecht eraan dat zij in gezamenlijk overleg kijken op welke wijze de toekomstige zorg in de regio op een toereikend en kwalitatief verantwoord niveau kan worden gehouden. Het initiatief van Menzis om met de ziekenhuizen in de regio eens goed naar het toekomstige zorgaanbod te kijken ondersteun ik dan ook van harte. Uiteraard blijf ik in gesprek met de ziekenhuizen om zo de ontwikkelingen in de regio nauwlettend te kunnen volgen.

Over de Zeeuwse kwestie heb ik u in de afgelopen periode regelmatig schriftelijk, bij brief van 10 maart 2010 en 11 juni 2010, geïnformeerd. De situatie in Zeeland blijf ik via het College Sanering Zorginstellingen (CSZ) intensief monitoren. Daarnaast rapporteert het ziekenhuis mij op regelmatige basis over de ontwikkelingen en de stappen die in het fusieproces zijn gezet. Op dit moment zijn de realisatie en de financiele uitvoerbaarheid van de plannen belangrijke bespreekpunten. Daarbij zullen mogelijk afwegingen tussen kwaliteit en bereikbaarheid aan de orde komen.

Mijn uitgangspunt is dat ook in de nieuwe situatie de acute zorgverlening in Noord en Midden Zeeland niet in gevaar komt.
De IGZ besteedt binnen haar toezicht verhoogde aandacht aan de kwaliteit van zorg van het huidige zorgaanbod in Zeeland.

Hoogachtend,

de Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen