UMC Utrecht viert tienjarig bestaan

Array

Lustrumweek UMC Utrecht 4-9 oktober
In oktober is het tien jaar geleden dat het UMC Utrecht is ontstaan uit het Academisch Ziekenhuis Utrecht (AZU), het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) en de medische faculteit van de Universiteit Utrecht. In de week van 4 tot en met 9 oktober viert het UMC Utrecht dit met een reeks aan activiteiten. Hieronder een overzicht.
7 oktober:  Gebouwenloop
8 oktober:  Opening innovatiecentrum (onder embargo tot 8 oktober 8.00 uur )

Als eerste ziekenhuis in Nederland opent het UMC Utrecht op vrijdagmiddag 8 oktober een innovatiecentrum. Dit (permanente) centrum is bedoeld als informele ontmoetingsplaats, waar patienten, bezoekers en medewerkers op verrassende wijze kennis kunnen maken met huidige en toekomstige innovatieprojecten binnen het UMC Utrecht. Aan de hand van een interactieve tentoonstelling worden de innovaties op beeldende en tastbare wijze gepresenteerd. Zowel patient als medewerker wordt geprikkeld door de mogelijkheid zelf modellen te testen, de poli van de toekomst te ervaren en het digitale zorgweb te verkennen. Bovendien is het mogelijk als bezoeker een persoonlijke visie of toekomstwens kenbaar te maken. Voor meer informatie zie
www.UMCUtrecht.nl/innovatiecentrum.

Eerste kinderoratie van Nederland
Op vrijdag 8 oktober is in het Academiegebouw in Utrecht de eerste kinderoratie van Nederland. 120 kinderen hebben drie weken lang allerlei opdrachten gedaan in het kader van de actie `jong geleerd, gezond gedaan’. De kinderen presenteren op 8 oktober hun beste idee om gezond te leven. Aan de presentatie (de oratie) gaat een conditietraining vooraf op het Domplein. De kinderen krijgen een diploma en worden ook op de foto gezet als een echte professor. Initiator van deze actie is Frank Visseren, hoogleraar vasculaire aandoeningen.

Programma:
9-9.15 u ontvangst kinderen (academiegebouw domplein)
9.15-9.25 – wat heeft jullie onderzoek opgeleverd? (senaatzaal)
9.25-10.25 presentaties ‘beste idee gezonde leefstijl (senaatzaal) o.l.v. Brecht van Hulten
10.35-11.25 – hoe fit ben jij? (sportactiviteit o.l.v. een bekende sporter)
11.30-12.45 lunch + fotosessie als professor

9 oktober Open dag
Op zaterdag 9 oktober tussen 10 en 16 uur. Bijvoorbeeld: kennismaken met de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van onderzoek en behandeling, een kijkje nemen in de laboratoria, een bezoekje brengen aan de gipskamer, of bacterien bekijken door een microscoop. Er rijden de hele dag gratis bussen vanaf Utrecht CS naar het UMC Utrecht. Voor het volledige programma, zie www.UMCUtrecht.nl/opendag.

Ambulanceoptocht
In een stoet van meer dan 150 meter lang rijden op 9 oktober ambulances van nu en van vroeger in grootse optocht van FC Utrecht stadion naar UMC Utrecht (11.00 uur vertrek). Zie bijlage voor voorbeeldfoto’s. De ambulances worden begeleid door politiemotoren en brandweer en stellen zich na 11.30 uur op tussen AZU- en WKZ-gebouw. Daar staan ook twee MOGOS containers, een veldhospitaal (tot voor kort gebruikt in Uruzgan), een SIGMA tent en tenten van SEH en Rode Kruis. Het is mogelijk voor media om mee te rijden met de optocht. Aanmelden verplicht.

Kinderprogramma
Voor kinderen is er een speciaal doe-programma op locatie WKZ. Van rondleidingen en rolstoelrace tot pillen maken en het teddyberenhospitaal. Op het terrein tussen AZU en WKZ is van alles te zien en te beleven. Bijzonder is de grote collectie oude en hypermoderne ziekenauto’s, militaire ambulances, motoren en andere voertuigen. Er is zelfs een verhuiswagen die omgebouwd is voor transport van ernstig zieke mensen.

Ook kunnen kinderen een kijkje nemen in het mobiele operatie- en IC complex van de landmacht en het veldhospitaal, beide net terug uit Afghanistan. SIGMA, de organisatie van rampenbestrijding, laat zien wat er allemaal komt kijken bij de opvang van slachtoffers bij rampen. De bedrijfsbrandweer doet brandweeroefeningen en bij de Jeugd en Volwassenen EHBO is van alles te leren over eerste hulp bij grote en kleine ongelukken.

Publiekslezingen
Tijdens de publiekslezingen op 9 oktober kunnen geïnteresseerden kennismaken met de topspecialisten van het UMC Utrecht. In tien lezingen delen zij de passie voor hun vak en de laatste ontwikkelingen op hun terrein. Op eenvoudige en toegankelijke wijze kunnen bezoekers kennis met onderwerpen als borstkanker, psychiatrische aandoeningen, stamcellen en hart- en vaatziekten. De publiekslezingen maken onderdeel uit van de Open dag van het UMC Utrecht.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen