Huisartsen verkiezen een Hidha boven een waarnemer

Array

Een gevestigd huisarts zoekt, bij uitbreiding van zijn of haar praktijk, naar een collega-huisarts die continuïteit biedt en een band opbouwt met de patientenpopulatie. Een huisarts heeft in principe twee mogelijkheden: een huisarts in loondienst aannemen (Hidha) of samenwerken met een zelfstandige in het bezit van een VAR-WUO (waarnemer). In 70 procent van de gevallen verkiest de gevestigd huisarts een Hidha boven een waarnemer. Dat blijkt uit een online onderzoek van Waarneembemiddeling.nl en De ZorgIntermediair. De uitkomst is opmerkelijk omdat een waarnemer met een VAR-WUO die continuïteit net zo goed kan bieden.

Langdurig op één plek
Drs. S.M.J.P. van Kemenade, medeoprichter van De Zorgintermediair en Waarneembemiddeling.nl: “De indruk leeft dat gevestigd huisartsen onvoldoende op de hoogte zijn dat ook waarnemers met een VAR-WUO langdurig in één en dezelfde praktijk kunnen werken. Voor waarnemers is het ook van belang om een vaste werkplek te hebben met het oog op herregistratie. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat waarnemers die met name korte waarnemingen doen en dus nauwelijks een langdurige band opbouwen met patienten dit het grootste nadeel vinden van hun werk”.

Kosten
De kosten voor het in dienst nemen van een Hidha worden lager geschat dan de kosten van een waarnemer. Maar de huisarts krijgt met een Hidha wel de verantwoording van het werkgeverschap erbij. Huisartsen geven aan dit als een last te voelen. Andere nadelen zijn doorbetaling bij ziekte, kosten met betrekking tot secundaire arbeidsvoorwaarden en wet- en regelgeving rondom beeindiging van de arbeidsrelatie. Deze zaken spelen bij de inzet van een waarnemer natuurlijk niet.

Regel- en wetgeving
Van Kemenade: “Bij de structurele inzet van een waarnemer in de praktijk is het van belang dat de waarnemer in het bezit is van de juiste VAR-verklaring (VAR-WUO of VAR-DGA) en dat de werkzaamheden zelfstandig uitgevoerd worden conform de regels die de Belastingdienst daaraan gesteld heeft. Ook adviseren wij om een heldere overeenkomst van opdracht met elkaar aan te gaan.”

Over Waarneembemiddeling.nl en De ZorgIntermediair
De WB Groep bestaat uit twee zusterondernemingen; Waarneembemiddeling.nl en De ZorgIntermediair. Wij bemiddelen jaarlijks in duizenden vacatures uit de eerstelijnsgezondheidszorg, van kortdurende waarnemingen en ANW-diensten tot langdurige waarnemingen, vaste dienstverbanden en praktijkovernames. Wij zorgen voor een perfecte match tussen de werkgever en de werkzoekende.

Via onze website Waarneembemiddeling.nl kunnen werkgevers en werkzoekenden elkaar zelf vinden, nemen vervolgens contact met elkaar op en maken zelf afspraken over bijvoorbeeld het contract en het salaris of tarief.

Bij ons werving- en selectiebureau De ZorgIntermediair hoeven werkgevers en werkzoekenden zelf niets te doen. De ZorgIntermediair werft, bemiddelt en selecteert namelijk alle kandidaten. En zorgt ook voor de financiele, juridische en administratieve afwikkeling.

Bron: Dezorgintermediair.nl & waarneembemiddeling.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen