Erkenning Inspectie voor azM-apotheek

Array

Afdeling Klinische Farmacie & Toxicologie voldoet aan kwaliteitsnorm GMP-z
De ziekenhuisapotheek van het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) heeft de erkenning Good Manufacturing Practice voor de ziekenhuisfarmacie (GMP-z) gekregen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

Gedurende een twee dagen durend bezoek van IGZ-inspecteurs is de Afdeling Klinische Farmacie &  Toxicologie grondig doorgelicht. Bij die inspectie bleek de afdeling aan de eisen te voldoen. GMP-z is een onderdeel van kwaliteitszorg en stelt eisen aan kwalificatie van medewerkers, bouwkundige en technische voorzieningen, procedures en validatie van werkwijzen. De eerste inspectiedag is er vooral gekeken naar de nieuwe ruimtes voor het voor toediening gereedmaken van onder meer cytostatica en parenterale voedingen en alle hiermee samenhangende processen. De tweede inspectiedag kwamen onder andere de distributie en opslag van geneesmiddelen, de radiofarmacie en het toezicht op medische gassen aan de orde.

De Inspectie publiceert de prestatie van de azM-ziekenhuisapotheek binnenkort op haar website, maar het azM mag het behalen van de GMP-z-erkenning met onmiddellijke ingang bekendmaken. Het behalen van de GMP-z-erkenning is een teamprestatie van alle ongeveer honderd medewerkers van de apotheek.

Maastricht UMC+

Met ingang van januari 2008 zijn het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) en de Faculteit Health, Medicine and Life Sciences van de Universiteit Maastricht gefuseerd tot het achtste universitair medisch centrum van Nederland. De nieuwe organisatie heet Maastricht UMC+.
Het Maastricht UMC+ heeft als kerntaken: patiëntenzorg, onderzoek en onderwijs en opleiding. Daarin nemen, naast de standaard patiëntenzorg, topklinische zorg en topreferente zorg een belangrijke plaats in. Deze zijn nauwgezet afgestemd met het fundamenteel en het (experimenteel) klinisch onderzoek. Dit resulteert in de klinische onderzoeksspeerpunten hart en vaten; oncologie, chronische ziekten en geestelijke gezondheidszorg en neurowetenschappen.

Recente artikelen