Borstkankeronderzoek in drie dimensies

UMC St Radboud en Jeroen Bosch Ziekenhuis testen nieuw 3D-echoapparaat
Het UMC St Radboud start in samenwerking met het Jeroen Bosch Ziekenhuis een tweejarig onderzoek naar de toepassing van een nieuwe patientvriendelijke 3D-echo waarmee de borst simpel en volledig driedimensionaal gescand wordt. Doordat alle gegevens opgeslagen worden, kunnen meerdere radiologen de resultaten na afloop bestuderen.

In Nederland wordt jaarlijks bij zo’n 12.500 vrouwen borstkanker ontdekt. Bij verdenking op borstkanker wordt eerst een mammogram gemaakt, eventueel gevolgd door een ‘normale’ 2D-echo en/of MRI. Bij het normale echo-onderzoek beweegt de radioloog met de kop van echo over de borst. Als hij iets verdachts ziet, slaat hij daar een afbeelding van op. Alleen deze opgeslagen beelden kunnen achteraf worden bekeken. Bij de 2D-echo bestaat het risico dat tumoren, zeker wanneer ze kleiner dan 5 millimeter zijn, over het hoofd worden gezien.

Volledige 3D-dwarsdoorsnede

De nieuwe echo scant elke centimeter van de borst en maakt een volledige 3D- dwarsdoorsnede. Alle beelden worden bewaard en opgeslagen. Het gehele borstweefsel kan achteraf door meerdere radiologen bekeken en vergeleken worden. Gedurende twee jaar onderzoekt radioloog Roel Mus samen met radioloog Matthieu Rutten van het Jeroen Bosch Ziekenhuis, welke resultaten de 3D-echo oplevert vergeleken met de huidige screeningsmethoden. Het onderzoek richt zich in eerste instantie op jonge vrouwen met een erfelijke belasting op borstkanker. Vanaf hun 34-ste levensjaar groeit de kans op borstkanker sterk. Daarnaast groeien tumoren bij hen vaak sneller.
Roel Mus: ‘Deze vrouwen krijgen momenteel een jaarlijkse controle bestaande uit een mammografie en een MRI. In het kader van het onderzoek maken we nu ook een halfjaarlijkse 3D-echo. We verwachten dat we meer tumoren opsporen dan met de mammografie alleen en dat we sneller kunnen ingrijpen. Daarnaast is de nieuwe echo snel en minder pijnlijk dan een mammografie en worden patienten niet aan röntgenstraling blootgesteld. We verwachten dat de 3D-echo een nuttige aanvulling is op de huidige screeningsmethoden.’

Recente artikelen