Engelse spoedzorg werkt vrijwel zonder triage

Array

In Londense ziekenhuizen en inloopcentra voor huisartsenzorg vindt geen triage plaats naar urgentie. De wachtkamers van de ziekenhuizen zitten vol patienten. Met eigen ogen was waar te nemen, dat urgente en niet-urgentie even lang moesten wachten. De triage bij de Londense ambulancedienst stelt niet veel voor: men rukt uit voor vrijwel elk telefoontje.

Door het ontbreken van triage steeg het spoedzorggebruik in de afgelopen jaren met zeven procent. Diverse regeringen hebben gekozen voor een grote variatie aan spoedzorgvoorzieningen zoals minor injuries clinics, polyclinics (zie hieronder) walk in centers en het aannemen van huisartsen op Spoedeisende Hulpafdelingen van ziekenhuizen. Want deze nieuwe, zichtbare voorzieningen deden het goed bij de Engelse kiezer. Het invoeren van triage en dus het soms weigeren van patientenvragen lag bij die kiezer niet zo goed.

Al deze bevindingen kwamen naar voren aan het einde van de Internationale Masterclass Spoedzorg waaraan 43 (!) Nederlandse leidinggevenden van ambulancediensten, huisartsenposten en spoedeisende hulpen deelnamen. De Masterclass begon woensdag 10 en eindigde vrijdag 12 maart. Het King’s Fund Centre (voor zorginnovatie in de NHS) en het Julius Centrum hadden deze masterclass georganiseerd, die onder leiding stond van Juliusdocent dr. Henk van der Steeg en prof.dr. Guus Schrijvers.

De grootste misser in het gezondheidsbeleid van de overheid is geweest, dat in 2004 huisartsen werden ontheven van de verplichting om diensten te draaien buiten kantooruren. Negentig procent van de huisartsen maakte gebruik van deze ontheffing. Want ze werden heel slecht betaald voor deze diensten. De gezondheidsautoriteiten moesten daarom allerlei dure voorzieningen oprichten om toch in de zorgbehoeften na kantoortijd van patienten te voorzien.

Op 12 maart trok de genoemde masterclass lessen voor Nederland. Die betroffen
1. doorgaan met het verbeteren van triage en
2. huisartsen goed faciliteren bij het draaien van hun diensten en hun daarvoor goed betalen en
3. doorgaan met samenwerkingsafspraken tussen huisartsen en ziekenhuizen over het verlenen van spoedzorg.

We hebben in Engeland geleerd hoe het niet moet, aldus een van de deelnemers aan de Masterclass. Tot zover dit bericht.

Op 31 augustus start de gewone Masterclass Spoedzorg op het Julius Centrum. Die omvat 12 middagen van 15.00 -19.00 uur en eindigt op 15 februari 2011. Ook daar komen onder meer triage, bekostiging van huisartsendiensten en samenwerkingsafspraken aan de orde. Er is plaats voor zestien deelnemers: leidinggevenden en ervaren professionals van huisartsenposten, meldkamers ambulancezorg, ambulancediensten, spoedeisende hulpafdelingen, crisisdiensten en verloskundige centra. Wilt u  deelnemen aan deze Masterclass met veel gelegenheid tot het uitwisselen van ervaringen en het kennis nemen van ervaringen in bijvoorbeeld Engeland? Klik dan   hier , lees de brochure en meld u aan.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen