Nurse practitioners bieden zeven voordelen, maar …

Een Nurse Practitioner (NP) biedt de zorg goedkoper aan dan een arts. Deze hypothese lijkt op het eerste gezicht waar. Want een medisch specialist verdient ongeveer driemaal zoveel als een NP. Toch is op dit theoretische voordeel af te dingen. Want het consult met een NP duurt vaak langer dan dat met een specialist. En een NP laat soms een patient ook vaker terugkomen dan een specialist. En als een NP eerder doorverwijst dan een arts, dan klopt deze theorie nog minder. Kortom, van belang is dat een NP werkt binnen een zorgpad met goede criteria voor doorverwijzen en een niet al te breed takenpakket.

De stelling Een Nurse Practitioner (NP) biedt de zorg goedkoper aan dan een arts vormde de eerste van zeven hypothetische voordelen van een NP die ik presenteerde bij de opening van het jaarlijkse NP congres. Dat vond op 30 september plaats in Papendal nabij Arnhem, trok 400 NP’s en stond onder leiding van de inspirerende prof.dr Geert Blijham, oud-bestuursvoorzitter van het UMC Utrecht. Hieronder volgen mijn andere zes stellingen, zonder de nuancering vanuit de praktijk die ik er  steeds bij gaf en zonder de oplossingen om de theoretische voordelen toch waar te maken. De stelling waren:
2. Een NP vervangt een arts en paramedicus
3.Een NP leidt tot minder overleg
4. Een NP houdt zich beter aan protocollen
5. Een NP is autonoom en de kroon op het verpleegkundige beroep
6. Met een NP heeft een patient minder verschillende hulpverleners om zich heen
7. Met een NP komt de holistische benadering weer tot leven.

Wilt u mijn PP presentatie inzien? Klik dan hier.   Tot zover dit bericht. Op 15 december start de Julius Masterclass Geïntegreerde  Eerstelijnszorg. Dan komt taakherschikking binnen de eerstelijn en met name de rol van de Nurse Practitioner en praktijk Ondersteuners uitvoerig aan de orde. Daarnaast komen vele andere onderwerpen aan bod over inhoudelijke ontwikkelingen, bekostiging, patient empowerment, patientenorganisaties, organisatiestructuren, leiding geven, persoonlijke effectiviteit, zorgafspraken, kwaliteitsmanagement, onderhandelen en business cases. Wilt u deelnemen aan deze Masterclass? Surf dan naar  www.unitzorginnovatie.nl en klik door op Masterclasses.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen