UMC St Radboud organiseert eerste Europese dwarslaesiesymposium

Array

Nieuwste ontwikkelingen dwarslaesiebehandeling
Op 7 en 8 oktober vindt het eerste Europese dwarslaesiesymposium plaats, georganiseerd door het UMC St Radboud. Tijdens het symposium worden de nieuwste behandelmethoden en technieken gepresenteerd.

Goede resultaten elektrostimulatie bij proefdieren
Tijdens het Nijmeegse congres worden de nieuwste nationale en internationale ontwikkelingen rondom de behandeling van dwarslaesiepatienten gepresenteerd. Zo vertelt prof. Courtine uit Basel over computergestuurde implantaten in het ruggenmerg. Bij proefdieren zijn inmiddels goede resultaten geboekt, want met elektrostimulatie zijn ledematen van proefdieren weer in beweging gebracht. Prof. Courtine geeft zijn visie op de toepasbaarheid bij mensen.

Opereren in de eerste uren
Een ander thema is de snelheid van behandeling van dwarslaesiepatienten. Uit

Noord-Amerikaanse studies blijkt dat opereren in de eerste uren na een ongeval tot betere resultaten leidt. Veel dwarslaesiepatienten worden nu relatief laat geopereerd, ook omdat niet alle centra zijn toegerust om snel in te grijpen.
Ook wordt er aandacht besteed aan stamceltherapie. Uit onderzoek blijkt dat stamcellen zich kunnen ontwikkelen tot nieuw zenuwweefsel. Daardoor zouden dwarslaesies wellicht (gedeeltelijk) genezen worden. Onderzoek naar deze behandelmethode is nog in een vroeg stadium.

Topcentrum dwarslaesieonderzoek
Het symposium is voor wervelkolomchirurgen en ruggenmergspecialisten en wordt georganiseerd in samenwerking met het European Multicenter Study about Spinal Cord Injury (EMSCI) en AO Spine International.

Het UMC St Radboud is een van de Europese topcentra en vooruitstrevend in onderzoek en behandeling van mensen met een dwarslaesie. Zo zijn Nijmeegse artsen samen met collega’s uit Zürich onderzoeksinitiatoren binnen de EMSCI, een onderzoeksverband van negentien Europese dwarslaesiecentra. De EMSCI heeft onder meer een database aangelegd van 1500 patienten die betrokken worden in onderzoek. Ook maakt het UMC St Radboud deel uit de AO Spine International. Deze internationale organisatie van artsen uit verschillende disciplines maakt zich sterk voor innovatie binnen de wervelkolomchirurgie onder meer via onderzoek en onderwijs. Het UMC St Radboud werkt daarnaast nauw samen met dwarslaesiecentra in Praag, Hamburg, Zürich, Vancouver en Utrecht.

Recente artikelen