Shockwave werkt tegen angina pectoris

Cardiologen van het Maastricht UMC+ hebben bewijs verzameld voor een methode om patienten met ernstig coronair lijden, bij wie conventionele therapieen niet (meer) helpen, te behandelen.  Die methode, shockwave genaamd, is vergelijkbaar met het principe van de niersteenvergruizer. De trillingen die het apparaat veroorzaakt, stimuleren cellen in het hart tot de aanmaak van nieuwe bloedvaten waardoor het aangetaste spierweefsel van de hartspier beter doorbloed raakt. De resultaten van de nieuwe methode zijn veelbelovend.

Patienten met ernstig coronair lijden hebben last van zuurstofgebrek in het hart en als gevolg daarvan chronische angina pectoris (pijn op de borst). Conventionele behandelingen zoals dotteren of een hartoperatie hebben bij deze patienten op enig moment geen effect meer.  Het bekende pilletje onder de tong is dan nog de enige remedie om plotselinge pijn op de borst te onderdrukken. De medicijnen hebben echter als nadeel dat ze een vervelende bijwerking hebben, namelijk ernstige hoofdpijn. Sommige patienten stellen daarom zo’n pilletje onder de tong zo lang mogelijk uit, maar beperken daarmee tevens hun actieradius aanzienlijk.

Dr. Vainer en prof. dr. J. Waltenberger behandelden de afgelopen vier jaar in het kader van lopend onderzoek meer dan veertig uitbehandelde patienten met ernstig coronair lijden met de shockwave. De resultaten zijn veelbelovend. Vainer: “De trillingen van de celmembranen zorgen voor de aanmaak van zogenoemde groeifactoren, die nodig zijn voor de groei van nieuwe bloedvaten in het aangetaste gebied.” Nieuwe bloedvaten betekent meer zuurstof, en meer zuurstof betekent minder pijn op de borst.

De patienten die in aanmerking komen voor de therapie,  krijgen negen behandelingen, met tussenpozen van enkele weken. Behandeling met de shockwave is niet belastend of pijnlijk.  Bijwerkingen zijn er niet of nauwelijks: drie patienten meldden duizeligheid van voorbijgaande aard resp. een gevoel van warmte in de borstkas; een patient meldde hoofdpijn.

Door zijn ervaring met de methode heeft het Maastricht UMC+ inmiddels de status van mondiaal opleidingscentrum voor de shockwave.  Deze week vindt er – over twee dagen gespreid –een cursus plaats. Van over de hele wereld komen de cardiologen naar Maastricht om zich te laten informeren over de shockwave-methode en om zich te laten trainen in het gebruik ervan.  “We hebben zestien inschrijvingen van cardiologen, en ze komen uit alle windstreken: Duitsland, Frankrijk en Zweden, maar ook uit Koeweit, Roemenie, Indonesie, Syrie, de Filippijnen en Maleisie”,  aldus Vainer.

Bron: aZM

Maastricht UMC+

Met ingang van januari 2008 zijn het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) en de Faculteit Health, Medicine and Life Sciences van de Universiteit Maastricht gefuseerd tot het achtste universitair medisch centrum van Nederland. De nieuwe organisatie heet Maastricht UMC+.
Het Maastricht UMC+ heeft als kerntaken: patiëntenzorg, onderzoek en onderwijs en opleiding. Daarin nemen, naast de standaard patiëntenzorg, topklinische zorg en topreferente zorg een belangrijke plaats in. Deze zijn nauwgezet afgestemd met het fundamenteel en het (experimenteel) klinisch onderzoek. Dit resulteert in de klinische onderzoeksspeerpunten hart en vaten; oncologie, chronische ziekten en geestelijke gezondheidszorg en neurowetenschappen.

Recente artikelen