Instellingen kinder- en jeugdpsychiatrie leveren verantwoorde zorg

Array

De zorg in kinder- en jeugdpsychiatrische klinieken is meestal van goede kwaliteit. Medewerkers en bestuurders zetten zich voortvarend in om het aantal insluitingen en de duur ervan terug te dringen en voor het verantwoord verstrekken van geneesmiddelen. In het algemeen worden opgenomen kinderen en jeugdigen vanuit een eenduidige pedagogische visie bejegend en behandeld. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).
De meest kwetsbare kinderen met ernstige psychische problematiek of psychiatrische stoornissen zijn voor behandeling veelal aangewezen op de klinieken van kinder- en jeugdpsychiatrie. Deze kinderen lopen het meeste risico op gezondheidschade door een onzorgvuldig insluitingsbeleid (separeren, afzonderen of anderszins opsluiten), een kwalitatief onvoldoende medicatiebeleid en het ontbreken van een eenduidige visie op de bejegening, opvoeding en behandelingsmogelijkheden. Daarom richtte het onderzoek van de inspectie zich op deze drie thema’s.

Mogelijke verbeteringen
Het beleid om het aantal en de duur van insluitingen terug te dringen lijkt vruchten af te werpen. Er is echter nog verbetering mogelijk door de vrijheidsbeperkende maatregelen beter en eenduidig te registreren. Hiervoor is het nodig dat klinieken duidelijk definieren om welke vrijheidsbeperkende maatregelen het gaat en hoe deze zich verhouden tot pedagogische maatregelen. Ook door meer aandacht te besteden aan de medicatieveiligheid kan de zorg nog verbeterd worden. Dat kan bijvoorbeeld door een systeem te ontwikkelen voor het voorschrijven en verstrekken van medicatie.

De inspectie adviseert de instellingen om bij elkaar interne audits te houden op het gebied van de kwaliteit van het zorgproces, de behandeling en de bejegening van jongeren en hun ouders.

Goede voorbeelden
De meeste instellingen leveren over het algemeen zorg van voldoende kwaliteit. Twee klinieken leveren over de hele linie goede en goed georganiseerde zorg en zijn daarom praktijkvoorbeelden voor andere instellingen. Dit zijn het Sophia Kinderziekenhuis van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam en de Reinier van Arkelgroep, locatie Herlaarhof in Vught.

Bron: IGZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen