Eindhovenaren testen technologie om langer zelfstandig en plezierig te wonen

Hoe kunnen mensen zo lang mogelijk plezierig, veilig en gezond in hun vertrouwde omgeving blijven wonen? Met het project ‘Living Lab’ maken gemeente Eindhoven, provincie Noord-Brabant en samenwerkende partijen binnen Brainport Health Innovation dat mogelijk. In het Living Lab testen Eindhovenaren technologische toepassingen die de kwaliteit van hun leven verbeteren, thuis en in hun woonomgeving. Denk bijvoorbeeld aan een beeld-spraakverbinding waarmee ouderen en zieken eenvoudig contact hebben met hun dokter en mantelzorgers of een alarmknop die meteen politie of hulpdiensten inschakelt in geval van nood. Centraal bij al deze ontwikkelingen staat de menselijke maat: de behoeften van gebruikers. Sinds vandaag kunnen een aantal bewoners in de Eindhovense wijk Doornakkers verschillende diensten testen. Wethouder Schreurs en een deelnemer aan het project openden vandaag het Living Lab officieel door een beeld-spraakverbinding in werking te stellen. Na Doornakkers worden ook bewoners uit de wijken Bennekel en Rapenland Zuid gevraagd zich bij het project aan te sluiten.

In de wijk Doornakkers vormen Turkse ouderen een grote bewonersgroep. Wethouder van gemeente Eindhoven Mary-Ann Schreurs verrichtte daarom samen met een Turkse senior de openingshandeling door een beeld/spraakverbinding te demonstreren met behulp van Skype. Via de Skype-verbinding voerde de wethouder, vergezeld door een coach, vanuit De Toeloop een gesprek met deze wijkbewoners in zijn huiskamer. Uniek in dit project is dat de deelnemers ondersteund worden door coaches, voornamelijk (klein-) kinderen van de deelnemers.
Verschillende diensten worden de komende maanden in de praktijk getest door een aantal bewoners van Doornakkers, en daarna ook door bewoners van  Bennekel en Rapenland Zuid. Het gaat om diensten waarvan potentiele gebruikers aangeven dat die nuttig kunnen zijn. Een voorbeeld is  ‘thuis bewegen’: deelnemers doen via de televisie mee met een groepsprogramma, maar krijgen gelijktijdig  individuele fysio- en fitnessinstructie met hulp van ICT voorzieningen.  Een andere dienst die goed scoorde, is een alarmknop thuis met doorschakeling naar een meldpunt dat direct de politie of andere benodigde hulp inschakelt. Naar verwachting zijn in maart 2011 de eerste testresultaten van Living Lab bekend.

Aan het einde van de bijeenkomst tekenden alle bij Living Lab betrokken partijen een convenant waarmee zij hun samenwerking bekrachtigden. Living Lab is een initiatief binnen de Woonservice-aanpak van de gemeente Eindhoven en staat onder leiding van Brainport Health Innovation. In het project werken de volgende partijen samen: Gemeente Eindhoven, Close the Gap, Ons Net Eindhoven, Helpt Elkander Nuenen, Woonbedrijf Stichting Brainport, Tunstall, Van Egdom Security, Viedome, Top Support en Zuidzorg. Het project wordt gefinancierd door de Provincie Noord-Brabant, in het kader van het programma Slimme Zorg.

Living Lab is een praktische proef die onderdeel uitmaakt van een groot aantal initiatieven om zorg en welzijn meer toekomstbestendig te maken. Gedeputeerde Brigite van Haaften van de provincie Noord-Brabant: “Door toenemende vergrijzing en oplopende kosten in de gezondheidszorg is het noodzakelijk dat mensen nu en in de toekomst langer thuis kunnen wonen. Dit kan door technologische mogelijkheden breed toe te passen in zorg-, gemak- en comfortdiensten. In de toekomst zie ik een wereld waar we zorg en ICT slim combineren zodat de inwoners van Brabant zelf de regie houden op hun leven. Ook als het met de gezondheid minder wordt. Dat vraagt om technische ontwikkelingen maar ook om de bewustwording van de eindgebruikers. Het is nu belangrijk om eindgebruikers nadrukkelijk bij deze ontwikkelingen te betrekken. Waar hebben zij behoefte aan? Living Lab is daar een uitstekend voorbeeld van en als provincie ondersteunen wij dit project dan ook van harte.”

Bron: Brainport Health Innovation

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen