RIVM begint weer met griepvaccinaties

Array

Het RIVM is weer begonnen met de verspreiding van griepvaccinaties. Ongeveer 5 miljoen Nederlanders kunnen zich vanaf volgende week gratis laten inenten tegen griep. De meesten krijgen daarvoor een uitnodiging van hun huisarts.

Vanaf half oktober start de jaarlijkse griepvaccinatie. In oktober en november krijgen ongeveer 5 miljoen mensen met een verhoogd risico een uitnodiging van hun huisarts voor de gratis griepprik. De jaarlijkse griepprik beschermt tegen ernstige gevolgen van de meest voorkomende griepvirussen. Mensen die een griepprik halen, hebben minder kans om griep te krijgen. Mochten ze de ziekte toch krijgen, dan verloopt die vaak veel minder ernstig.

De jaarlijkse griepprik beschermt tegen de meest voorkomende griepvirussen. Omdat elk jaar andere griepvirussen de ronde doen, verandert de griepprik ieder jaar. Elk voorjaar maken deskundigen een inschatting van de griepvirussen die komende winter het meest zullen voorkomen. Op basis daarvan wordt de samenstelling van de griepprik vastgesteld. De prik die dit jaar wordt gegeven, biedt ook bescherming tegen het virus dat de Mexicaanse griep veroorzaakt en tegen twee andere griepvirussen. De jaarlijkse griepprik bevat alleen gedode virusdeeltjes. Het is dan ook niet mogelijk om griep te krijgen van de griepprik.

Waarom de griepprik?
Voor de meeste mensen is griep ‘slechts’ een vervelende ziekte die vanzelf overgaat. Maar griep is niet altijd zo onschuldig als het soms lijkt. Jaarlijks overlijden 100 tot 2000 mensen aan griep, vooral ouderen. Mensen van 60 jaar en ouder hebben een verminderde afweer en de gevolgen van griep kunnen dan ernstiger zijn. Dat geldt ook voor mensen met een verminderde afweer door ziekte of medicijnen en mensen met hart- en vaatziekten, long- en nierziekten en diabetes. De ziekte kan verergeren door de griep en daardoor tot ziekenhuisopname leiden. Zwangerschap is voor vrouwen met een chronische ziekte een extra reden om de griepprik te halen.

Wat is griep?
Griep wordt veroorzaakt door griep- of influenzavirussen en komt in de winter voor. Kenmerkend voor griep is meestal koorts, die binnen 12 uur kan oplopen tot 39°C of hoger. Volledig herstel van griep duurt één tot drie weken. Omdat elk jaar andere griepvirussen circuleren, wisselt het aantal mensen dat de griep krijgt. Gemiddeld krijgen jaarlijks 1 tot 1,5 miljoen mensen griep.

Nationaal Programma Grieppreventie
De griepprik is voor risicogroepen ondergebracht in het Nationaal Programma Grieppreventie, waar verschillende partijen bij betrokken zijn. Het ministerie van VWS beslist aan wie de griepprik gratis aangeboden wordt en betaalt de vaccins en de uitvoering van de jaarlijkse griepvaccinatiecampagne. Het RIVM bewaakt goede uitvoering van het programma en verzorgt de publieksvoorlichting. De SNPG (Stichting Nationaal Programma Grieppreventie) coördineert de uitvoering van het programma door huisartsen. Het Nationaal Vaccin Instituut koopt de griepvaccins in en zorgt dat deze in de juiste hoeveelheden tijdig bij de (huis)artsen komen. De huisartsen en artsen van bijvoorbeeld verpleeghuizen nodigen de mensen uit en geven de griepprikken.

Zie ook http://www.rivm.nl/cib/themas/griep-verkoudheid.
Actuele cijfers over griep vindt u op http://www.nivel.nl/griep

Bron: RIVM

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen