Samenwerking binnen zorg heeft alleen voordelen

We vallen in herhaling als het nog eens gezegd wordt, maar om het duidelijk te maken doen we het toch maar:

De zorg staat onder druk. De regering, die op het punt staat vervangen te worden door het kabinet Rutte, heeft daar een groot aandeel in gehad.

Er zijn volop wijzigingen doorgevoerd binnen de AWBZ functies, de WMO verantwoording is overgegaan naar de gemeenten, er wordt steeds meer en intensiever een beroep gedaan op mantelzorgers en er is een plafond ingesteld voor de PGB budgetten. En dan zijn ze nog niet allemaal genoemd. Daarbij moeten ook zeker de onzekerheden worden vermeld waarmee zzp-zorgverleners worden geconfronteerd: ben ik nu wel in loondienst of niet? De rechter zegt van niet, de belastingdienst houdt nog steeds voet bij stuk en zegt van wel. Het wordt er niet eenvoudiger op.

De aanbieders van reguliere zorg raken overbelast. Het wordt voor hen steeds moeilijker om mensen alle zorg te geven waar ze behoefte aan hebben en recht op hebben.  Ze doen daar alle moeite voor maar worden beperkt door regel- en wetgeving, de werkdruk wordt steeds groter.
Samenwerking kan het sleutelwoord zijn.
Veel mensen willen graag thuis blijven wonen, ook als beperkingen een serieuze rol gaan spelen. De overheid stimuleert ouderen ook zo lang mogelijk thuis de blijven. Er komen steeds meer situaties, vooral in de nachtzorg, dat de reguliere thuiszorgorganisaties door de toenemende werkdruk steeds moeilijk aan die toenemende vraag kunnen voldoen. Een zorgverlener de hele nacht in plannen bij één client is bijna onmogelijk.
Particuliere thuiszorgorganisaties leveren flexibele nachtzorg, afgestemd op de gewoontes en wensen van de client.

Samenwerken voor de beste zorg voor de client
Thuiszorg De Lage Landen werkt niet alleen steeds vaker samen met reguliere organisaties maar ook met transferverpleegkundigen. De intake kan worden overgenomen, de client kan al in het ziekenhuis worden bezocht.

Hoe het nieuwe kabinet met de thuiszorg, de budgetten en de regels zal omgaan is nog niet echt duidelijk. Vast staat in ieder geval dat (bij ieder kabinet) het gebruik maken van elkaars sterke punten altijd een voordeel op zal leveren.

Een goede samenwerking tussen reguliere organisaties, transferverpleegkundigen en een particuliere thuiszorg organisaties kan de uiteindelijke begeleiding en zorg een stuk soepeler laten verlopen.

Bron: MedicalFacts

Recente artikelen