Uitstelmoeders en diepvrieseitjes: is het invriezen van eicellen maatschappelijk verantwoord?

Array

Moeten alleenstaande vrouwen ook hun eicellen kunnen laten invriezen voor een latere zwangerschap? Het aanbod van het Amsterdams Medisch Centrum (AMC) vorig jaar om onbevruchte eicellen van single-vrouwen in de diepvries te bewaren tot ze de Ware hadden gevonden, zorgde voor maatschappelijke discussie en Kamervragen. Dus vroeg de staatssecretaris van Volksgezondheid de beroepsgroep van gynaecologen (NVOG) zich te buigen over deze vraag.
Onlangs presenteerden zij hun standpunt: ‘Het invriezen van eicellen moet, onder goede voorwaarden, in ons land beschikbaar zijn. Ook voor vrouwen zonder medische indicatie.’ In het debat dat werd al snel de ‘uitstelmoeder’ geboren: vrouwen die hun zwangerschap nog even uitstellen om de wereld te zien of carrière te maken. Is dat een terecht beeld? LUX organiseert met het UMC St Radboud een debat over de maatschappelijke gevolgen van deze nieuwe technologie. Jan Kremer (voorzitter eicel-commissie NVOG) verdedigt zijn standpunt tegenover Marli Huier (hoogleraar Filosofie) die vindt dat met deze techniek ‘niemand geholpen is’. Marieke Schellart (documentairemaker) maakte een persoonljke film over haar zoektocht naar vruchtbaarheidsverlening.

Sprekers
Jan Kremer voorzitter eicel-commissie NVOG, hoogleraar Voortplantingsgeneeskunde Radboud Universiteit
Marli Huijer hoogleraar Filosofie, Erasmus Universiteit Rotterdam
Marieke Schellart documentairemaker
Martijn Grootendorst VJ

Debat
Datum: woensdag 13 oktober 2010
Tijd: 20:00
Locatie: LUX, zaal 7, Marienburg 38-39
Organisator; LUX i.s.m. UMC St Radboud

Bron:RU

Aanmelden
Gratis toegangskaarten verkrijgbaar aan de kassa van LUX / reserveren via 0900 5 89 46 36 (kassa LUX)

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen