VARA: Waarschuwingen en berispingen van artsen moeten openbaar

Meerderheid Tweede Kamer voor wetswijziging
Patienten moeten kunnen nagaan of hun arts ooit een waarschuwing, een berisping of een schorsing heeft gekregen. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt dit voorstel van het VARA-programma ‘De Ombudsman’ om deze tuchtmaatregelen openbaar te maken en dient binnenkort een amendement in voor deze wetswijziging. In de uitzending van vrijdag pleiten VVD, PvdA, GroenLinks en SP bij Pieter Hilhorst voor deze wetswijziging, waardoor patienten het recht krijgen om te weten welke tuchtmaatregel een hulpverlener opgelegd heeft gekregen. Informatie hierover moet volgens de partijen zo transparant mogelijk zijn.

Binnenkort wordt de Wet Big (Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg) in de Tweede Kamer behandeld. Momenteel zijn alleen actuele schorsingen, gedeeltelijke ontzeggingen van de bevoegdheid en doorhalingen openbaar via dit Big-register, waar artsen, tandartsen, apothekers, gezondheidspsychologen, psychotherapeuten, fysiotherapeuten, verloskundigen en verpleegkundigen geregistreerd staan. Via een wetswijziging van de Wet Big willen de politieke partijen volledige openbaarheid van waarschuwingen, berispingen en voormalige schorsingen bewerkstelligen.

Patient centraal
Henk van Gerven, Tweede Kamerlid voor de SP, vindt dat de patient centraal staat. “Het is niet leuk als je als arts ooit een berisping of waarschuwing hebt gehad, maar ik denk dat het belang van de patient zwaarder weegt dan de privacy van artsen.” VVD Kamerlid Halbe Zijlstra, ondersteunt dit standpunt. “Een patient moet kunnen zien wat er in het verleden is gebeurd. Dus moet een patient kunnen kiezen op basis van alle beschikbare informatie”, aldus Zijlstra in ‘‘De Ombudsman’’. Ook GroenLinks wil meer openbaarheid. “Gezondheid is superbelangrijk en het moet zo zijn dat je zelf kunt uitzoeken hoe het zit met de staat van dienst van een arts”, zegt Tweede Kamerlid Linda Veerman. Agnes Wolbert, PvdA: “Je wilt dat clienten die informatie kunnen zien en zelf kunnen ophalen via internet of bij het register zelf. Nu kan dat niet en dat zou moeten veranderen.”

Verstoorde vertrouwensband
De beroepsorganisatie van artsen, de KNMG, is tegen het openbaar maken van alle tuchtmaatregelen. De KNMG vraagt zich af of patienten een waarschuwing of berisping op waarde kunnen schatten en vreest voor een verstoorde vertrouwensband tussen arts en patient.

Arie Nieuwenhuijzen Kruseman, voorzitter KNMG: “Een waarschuwing heeft niet als doel om op een lijst geplaatst te worden en uit te vergroten, waardoor het uit balans komt. De vraag is of de zorg er beter van wordt door openbaarheid. Waar de zorg beter van wordt is hoe met die waarschuwing wordt omgegaan. Je loopt het risico, dat wat een incident is, wordt uitvergroot en dat daarmee het vertrouwen in de arts wordt aangetast en daar wordt de patient ook niet beter van.” Tuchtmaatregelen worden opgelegd door het Regionaal Tuchtcollege, of in hoger beroep door het Centraal Tuchtcollege. In 2009 handelden de vijf Regionale Tuchtcolleges 1309 klachten af. In totaal werden in dat jaar 179 maatregelen opgelegd, waarvan 127 waarschuwingen, 27 berispingen en 5 schorsingen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen