Abvakabo FNV blij met steun Tweede Kamer over zorg cao

Array

In meerderheid heeft de Tweede Kamer donderdag 7 oktober een motie aangenomen die het belang bevestigt van een goede scholings- en leeftijdsurenregeling in de zorgsector. De motie geeft volgens Abvakabo FNV aan dat een meerderheid in de kamer de bonden steunt in de onderhandelingen voor een nieuwe cao Verpleeg-, Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT).

SP, PvdA, PVV, Partij voor de Dieren en GroenLinks stemden voor de motie van SP-kamerlid Renske Leijten. Wim van der Hoorn, bestuurder van Abvakabo FNV, is blij met de steun van de partijen uit de Tweede Kamer. “Al maanden hebben we een conflict met de werkgevers over een nieuwe cao VVT. Het is zeldzaam dat de Tweede Kamer zich uitlaat over lopende cao-onderhandelingen. Dat dit nu gebeurt in ons voordeel zegt genoeg over het belang van goede afspraken over scholing en de leeftijdsurenregeling in de cao. Bovendien zegt het nieuwe kabinet te willen investeren in de ouderenzorg. Hierdoor zal het belang van scholing en een goede leeftijdsurenregeling in een aantrekkelijke cao alleen maar toenemen.”

Eind september besloten de werkgeversorganisaties Actiz en BTN de onderhandelingen te beeindigen. Vooral de verschillen over een structurele loonsverhoging, scholing en het omvormen van de huidige leeftijdsurenregeling in een nieuw leeftijdsfasebudget bleken onoverbrugbaar. De 400.000 werknemers in de sector zitten inmiddels maanden zonder fatsoenlijke cao. Daarom worden voorbereidingen getroffen om het ingezette actietraject door te zetten.

Over Abvakabo FNV
Abvakabo FNV is de grootste vakbond in de publieke sector met meer dan 350.000 leden. De bond zet zich in voor de belangen van werknemers in diverse beroepsgroepen in de sectoren zorg, welzijn, overheid, nuts, post en telecom.

Recente artikelen