Stevige injectie voor PET-technologie

Array

VU medisch centrum opent modern laboratorium
De opening gisteren van het nieuwe GMP radiofarmaca productielaboratorium van VU medisch centrum betekent een belangrijke injectie voor de PET-technologie in Nederland. PET, Positron Emissie Tomografie, is een beeldvormende techniek die biologische processen in het lichaam zichtbaar kan maken. Daardoor is PET zeer waardevol bij diagnostiek, medisch-biologisch onderzoek en de ontwikkeling van nieuwe medicijnen.
In het productielaboratorium van VUmc worden nieuwe PET-radiofarmaca (tracers) ontwikkeld. Een tracer is een radioactieve speurstof die snel door bijvoorbeeld kankercellen kan worden opgenomen. De hoeveelheid radioactiviteit is heel klein en verdwijnt binnen enkele uren. Vlak voor het onderzoek krijgt de patient een tracer toegediend. Met een PET-scanner wordt een driedimensionale afbeelding gemaakt van de patient. Deze afbeelding laat precies zien waar de tumor zich bevindt, en of er uitzaaiingen aanwezig zijn. Er bestaan een heleboel verschillende PET-radiofarmaca, elk met een specifieke toepassing bij vaak diverse ziekten. De mogelijkheden van PET-technologie in de geneeskunde zijn dan ook enorm.

VU medisch centrum produceert al vanaf 1998 radiofarmaca voor PET-onderzoek. Maar met de toenemende vraag vanuit zowel VUmc als uit binnen- en buitenland was de capaciteit onvoldoende. Het nieuwe GMP radiofarmaca productielaboratorium voldoet aan de meest moderne GMP-kwaliteitseisen en maakt een einde aan de capaciteitsproblemen en biedt mogelijkheden tot nieuwe ontwikkelingen.

Tijdens de opening van het nieuwe laboratorium benadrukte prof.dr. Guus van Dongen, projectleider van het VUmc Imaging Center, het belang van ‘open innovatie’. Dit is het nauw samenwerken van academische centra onderling, en met industriele partners, om zo sneller tot medische doorbraken te komen. Het laboratorium is niet alleen door samenwerking tussen verschillende partijen tot stand gekomen, maar is ook van grote waarde tot ver buiten de grenzen van VU medisch centrum.

Het productielaboratorium is tot stand gekomen met financiele steun van VU medisch centrum, stichting VUmc Cancer Center Amsterdam en het EU-programma Kansen voor West.
Kijk voor meer informatie op www.VUmc.nl/rnc

Bron: VUmc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen