Dagelijks 30 behandelingen van letsel per SEH

Array

In 2009 hebben –naar schatting- 880.000 behandelingen van letsel en vergiftigingen plaatsgevonden op Spoedeisende Hulpafdelingen (SEH) van ziekenhuizen. Dat is ongeveer  2400 per dag ofwel circa 30 per SEH per dag. Van de 880.000 behandelingen betroffen 52% privé-ongevallen, 21% sportblessures, 14% verkeersongevallen, 9% arbeidsongevallen, 3% geweldpleging en 2% suicidepogingen en andere vormen van automutilatie.

Al deze informatie plus toelichting van de wijze van verzameling staat te lezen in de LIS Factsheet 2009, nr 19, waarbij LIS staat voor Letsel Informatie Systeem. U ontvangt het stuk door een mail te sturen naar [email protected]

Tot zover dit bericht. Wat mij opvalt is het lage aantal letselbehandelingen per SEH. Dat bedraagt slechts dertig per dag, terwijl SEH’s in 2007 ongeveer 90 patienten per dag in totaal behandelden. Is het inderdaad zo, dat SEH’s vooral ernstige problemen zoals pijn op de borst en acute buikpijn behandelen? Is de SEH niet meer hét domein van de chirurgen? Lezers die willen reflecteren op de cijfers en mijn vragen, stuuren een mail naar [email protected]?

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen