Europese kennisregio’s bundelen krachten
ArrayHet Leids Universitair Medisch Centrum is een van de participerende centra in het Health-TIES consortium, dat op 7 oktober in Brussel officieel van start ging. Het doel van dit consortium is de innovatie in de gezondheidszorg te bevorderen. De Europese Commissie steunt Health-TIES met een driejarige subsidie uit het Zevende Kaderprogramma (KP7). De subsidie is bedoeld om het onderzoekspotentieel van Europese kennisregio’s te versterken door specifieke clusters van universiteiten, onderzoekscentra, ondernemingen en regionale instellingen te steunen. Het consortium bestaat uit Medical Delta (Nederland), Life Science Zürich (Zwitserland), Oxford & Thames Valley (Verenigd Koninkrijk), BioCat (Catalonie) en de regio Észak-Alföld (Hongarije).
Uitdagingen
De grote gezondheidsuitdagingen van de 21e eeuw – zoals de vergrijzende bevolking en de duurzaamheid van het gezondheidszorgsysteem – vragen om een gezamenlijke aanpak en ingrijpende innovaties. Deze innovaties komen vaak voort uit regionale clusters van universitaire onderzoekscentra, investeerders en technologiebedrijven die bereid zijn nieuwe methodes en benaderingen uit te proberen. Alleen door binnen Europa goed samen te werken en optimaal kennis uit te wisselen kan de kwaliteit en de betaalbaarheid van de zorg gewaarborgd blijven. Dat is het uitgangspunt van het Health-TIES consortium, waarin verschillende Europese kennisregio’s samenwerken.
Health-TIES richt zich op de toepassing van technologie in vier belangrijke ziektegebieden: hart- en vaatziekten, oncologie, neuro-degeneratieve ziekten en infectieziekten. Deze ziektegebieden passen uitstekend in het topzorgprofiel van het LUMC.
Medical Delta
In de Nederlandse Medical Delta-regio werken medici en technici van de universiteiten van Leiden, Rotterdam en Delft nauw samen met het bedrijfsleven. Binnen een straal van veertien kilometer in het Nederlandse deltagebied bundelt men de krachten voor de gezondheidszorg van de toekomst.
Bron: LUMC