Europese kennisregio’s bundelen krachten

Array

Het Leids Universitair Medisch Centrum is een van de participerende centra in het Health-TIES consortium, dat op 7 oktober in Brussel officieel van start ging. Het doel van dit consortium is de innovatie in de gezondheidszorg te bevorderen. De Europese Commissie steunt Health-TIES met een driejarige subsidie uit het Zevende Kaderprogramma (KP7). De subsidie is bedoeld om het onderzoekspotentieel van Europese kennisregio’s te versterken door specifieke clusters van universiteiten, onderzoekscentra, ondernemingen en regionale instellingen te steunen. Het consortium bestaat uit Medical Delta (Nederland), Life Science Zürich (Zwitserland), Oxford & Thames Valley (Verenigd Koninkrijk), BioCat (Catalonie) en de regio Észak-Alföld (Hongarije).

Uitdagingen
De grote gezondheidsuitdagingen van de 21e eeuw – zoals de vergrijzende bevolking en de duurzaamheid van het gezondheidszorgsysteem – vragen om een gezamenlijke aanpak en ingrijpende innovaties. Deze innovaties komen vaak voort uit regionale clusters van universitaire onderzoekscentra, investeerders en technologiebedrijven die bereid zijn nieuwe methodes en benaderingen uit te proberen. Alleen door binnen Europa goed samen te werken en optimaal kennis uit te wisselen kan de kwaliteit en de betaalbaarheid van de zorg gewaarborgd blijven. Dat is het uitgangspunt van het Health-TIES consortium, waarin verschillende Europese kennisregio’s samenwerken.
Health-TIES richt zich op de toepassing van technologie in vier belangrijke ziektegebieden: hart- en vaatziekten, oncologie, neuro-degeneratieve ziekten en infectieziekten. Deze ziektegebieden passen uitstekend in het topzorgprofiel van het LUMC.

Medical Delta
In de Nederlandse Medical Delta-regio werken medici en technici van de universiteiten van Leiden, Rotterdam en Delft nauw samen met het bedrijfsleven. Binnen een straal van veertien kilometer in het Nederlandse deltagebied bundelt men de krachten voor de gezondheidszorg van de toekomst.

Bron: LUMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen