Euthanasiewet belemmert een goede dood

Het legaliseren van euthanasie heeft averechts gewerkt
Mensen met een euthanasieverklaring zijn niet verzekerd van een zachte dood.Twee derde van de mensen die een euthanasieverklaring heeft getekend en verlangt naar de dood, krijgt uiteindelijk geen hulp bij het sterven. Zij maken met erbarmelijke methoden zelf een einde aan hun leven.
Dit constateert schrijfster Margriet Bordes in haar nieuwe boek “Sprookje van een zachte dood”, dat 5 februari verschijnt, net voordat landelijk aandacht aan de zelfgekozen dood wordt gegeven.

Die vreselijke lijdensweg kan volgens Bordes voorkomen worden door mensen de beschikking te geven over een “euthanasie machine” waarmee zij zelf op een door hèn gekozen moment uit het leven kunnen stappen. In navolging van de “pil van Drion” doet zij een voorstel een dergelijke machine verder te ontwikkelen.

Artsen zijn bang om de euthanasiewens van hun patienten werkelijk ten uitvoer te brengen, zo stelt Margriet Bordes. Er zijn zoveel regels waaraan zij zich moeten houden, dat medici zeer terughoudend zijn en vaak geheel van euthanasie afzien, tegen de verwachting èn de hoop van de patient in. Dit geldt ook voor het geven van hulp bij zelfdoding.

De auteur heeft stervenden geïnterviewd vlak voor hun dood. Zij maakten vaak op gruwelijke wijze een eind aan hun leven omdat de arts hen in de steek liet. Bordes sprak ook met familieleden die hun dierbare hebben laten sterven, vaak met middeleeuwse methoden. En ze heeft artsen aan het woord gelaten die het niet aandurfden om euthanasie toe te passen. Bordes doet van haar journalistieke onderzoek verslag in de vorm van een Sprookje waarin ze aantoont hoe iemand die klaar is met zijn leven, geheel alleen komt te staan in zijn doodswens. Daarnaast wordt in tien korte verhalen de “struggle for death” beschreven en pleit de schrijfster voor het recht om, uit respect voor het leven, zelf te mogen beslissen over het moment van sterven. Daarvoor introduceert zij een euthanasie machine, die mensen de gelegenheid geeft zelf op een humane wijze te beschikken over de dood.

Margriet Bordes (1957) is gezondheidszorg jurist en heeft jaren in medische organisaties gewerkt. Daarnaast publiceerde zij twee dichtbundels en een boek over gezondheidsrecht.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen