Samen starten is geen opvoedcursus

Array

Vorige week maandag stond op deze site een bericht waarin het programma Samen Starten een opvoedcursus wordt genoemd. Kinderarts Ferko Ory ontwikkelde samen met anderen dit programma en was lid van de Inventgroep die in 2005 haar rapport uitbracht, dat leidde tot de Centra voor Jeugd en Gezin. Hij mailt:

“ Sure Start en Samen Starten zijn géén opvoedcursussen.Tony Blair had indertijd het nogal veelomvattende programma Sure Start opgezet. Hierbij kunnen gemeenten en andere officiele instellingen plannen indienen om de jeugd en ouders te helpen. Dit kunnen gebouwen zijn, maar ook cursussen. Sure Start is dus nogal groot, het betreft echt miljarden ponden over vele jaren.

Je hebt gelijk als je schrijft dat Samen Starten afgeleid is van Sure Start. Ik ben deels in Liverpool opgeleid en tijdens een van de introductiebijeenkomsten van Sure Start stond een verpleegkundige op en sprak, bewogen en in tranen, dat voor het eerst in haar leven duidelijk was dat dit programma (dus Sure Start) echt een verschil kon maken voor de kinderen. Daarom schreef ik het programma Samen Starten en ontwikkelden Noortje Tan, vele professionals inen buiten de JGZ en ik Samen Starten tot wat het nu is. Maar het is géén opvoedcursus, maar een volgsysteem volgens de principes van oplossingsgericht werken om ouders tijdens alle  contactbezoeken op het consultatiebureau bij te staan en te steunen in geval zij problemen hebben en behoefte hebben aan extra steun. Hierbij werken gemeenten, jeugdgezondheidszorg, de GGD’en en maatschappelijk werk vanaf het begin met elkaar samen.”

Meer informatie is te vinden op www.samenstarten.nl

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen