Griepmeting A. Vogel onbetrouwbaar en louter marketingtool

0
255

A.Vogel en Twirus.com zijn een gezamenlijke online griepmeting gestart via Twitter. De twee partijen  nemen namelijk elk bericht mee alle berichten over griep en verkoudheid op twitter en is daarom alles behalve een betrouwbare indicatie over de mate waarin griep heerst. Veel tweets bevatten wel de woorden: Verkouden, Griep, Hoest, Keelpijn, Niezen, Koorts, Verkoudheid, Keelontsteking, Weerstand, Snotterig maar geven niet aan dat iemand ook daadwerkelijk verkouden is of griep heeft. Met slechts 5 twitteraars veroorzaakten we in de grafiek van A. Vogel waarbij het lijkt alsof we met een griep epidemie te maken hebben.
Gisteren deden een aantal twitteraars een test en in no-time was het woord griep trending en veroorzaakte volgens A. Vogel dus gelijk epidemische prevalentie van griep. Hieronder het resultaat:


.
De partijen zeggen onterecht een actuele griepmeting te doen vanuit de tweets. A.Vogel en Twirus.com laten slechts een actuele meting van het gebruik van deze woorden zien en die bieden geen enkele garantie dat de tweeter griep heeft. Vooral ook het woord koorts, weerstand en hoest worden in tal van andere situaties gebruikt die geen enkele relatie hebben tot griep.

GEEN actueel beeld dus van de griepklachten als je alle tweets over de top tien griep- en verkoudheidgerelateerde klachten volgt en in een grafiek plempt.

De makers erkennen dat er nog wat kinderziekten in de digitale griepmeting zitten. Zo gaan niet alle tweets met de woorden ‘hoest’ of ‘griep’ automatisch over ziek zijn. Toch denken A.Vogel en Twirus.com nog steeds een redelijke meting te kunnen presenteren.

Vorig artikelOnvoldoende samenwerking in de Trombosezorg
Volgend artikelOpening kliniek voor complexe eetstoornissen
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.